Доступність посилання

ТОП новини

Шотландські націоналісти завдали поразки лейбористам у регіональних виборах


Це вважають тяжким ударом по владній у Великій Британії Лейбористській партії (Партії праці) Тоні Блера.

Це вважають тяжким ударом по владній у Великій Британії Лейбористській партії (Партії праці) Тоні Блера.

Шотландська національна партія здобула над лейбористами мінімальну перевагу в одне місце й матиме 47 мандатів проти 46 в лейбористів у регіональному парламенті Шотландії зі 129 членів.

Досі лейбористи незмінно мали в Шотландії більшість протягом 50 років.

Лейбористська партія також зазнала серйозних втрат у виборах місцевих органів влади, де великі здобутки мають натомість опозиційні консерватори, і дещо менших у виборах регіонального законодавчого зібрання Уельсу.

Усі ці вибори, що відбулися в четвер, вважали за випробування для партії лейбористів, яка керує Великою Британією вже третій термін.

Як очікують, наступного тижня голова лейбористів, Прем’єр-міністр Тоні Блер офіційно оголосить про свою відставку. Його наступником, як вважають, мав би стати нинішній міністр фінансів, шотландець Ґордон Браун.

Лейбористи завжди захищали вже понад 300-літній союз Шотландії з Англією, який поклав початок сучасній Великій Британії. Шотландська національна партія має намір провести референдум про незалежність Шотландії. За опитуваннями, більшість шотландців проти цієї незалежності.

Нинішня перемога націоналістів іще не означає, що вони зможуть сформувати в Шотландії владну коаліцію.
XS
SM
MD
LG