Доступність посилання

ТОП новини

Для ухвалення парламентом легітимних рішень щодо дострокових виборів Президент призупинить дію певних частин свого указу від 26 квітня


Про це заявив заступник голови Секретаріату Президента Іван Васюник. Протягом суботи-неділі фахівці зосередилися на підготовці проектів окремих нормативно-правових актів, які після погодження Робочою групою у понеділок, 7 травня, мають бути представлені на розгляд Президенту і Прем’єр-міністру України. За словами голови Секретаріату Президента Івана Васюника, комплекс законопроектів і постанов буде ухвалено синхронно Президентом та Верховною Радою. Це може статися вже 8 травня.


Про це заявив заступник глави Секретаріату Президента Іван Васюник.

За його словами, комплекс законопроектів і постанов буде ухвалено синхронно Президентом та Верховною Радою, що забезпечить практичне функціонування парламенту та ухвалення ним легітимних рішень.

Для ухвалення цих документів до сесійної зали повернуться депутати об’єднаної опозиції.

У суботу, за повідомленням прес-служби Президента України, робоча група з урегулювання політичної кризи узгодила структуру пакету політичного компромісу для забезпечення чесних, прозорих, демократичних виборів до Верховної Ради. Зокрема, йдеться про належне фінансування позачергових виборів.

Сторони також погодилися на створення на паритетних засадах єдиної робочої комісії з підготовки проекту нової редакції Конституції України.

Протягом суботи-неділі фахівці зосередилися на підготовці проектів окремих нормативно-правових актів, які після погодження Робочою групою у понеділок, 7 травня, мають бути представлені на розгляд Президенту і Прем’єр-міністру України.

За словами лідерки фракції Партії регіонів Раїси Богатирьової, члени робочої групи з врегулювання політичної кризи не обговорювали конкретної дати дострокових виборів до Верховної Ради: «Жодна сторона ніяких категоричних строків не обговорювала».

У суботу на прес-конференції лідерка БЮТу Юлія Тимошенко зазначила: «обговорюється детальна технологія наших дiй. Ми шукаємо компроміс у дуже широкому спектрі питань, починаючи з дати виборiв».

За словами Юлії Тимошенко, члени цієї робочої групи мусять зробити кроки назустріч один одному, аби врегулювати існуючу політичну кризу: «Наша команда готова піти назустріч більшості і прем’єр-міністру й відтермінувати вибори, щоб підготувати законодавчу базу».

Серед обговорюваних проблем – питання про те, якi мiнiмально необхiднi змiни слiд внести до виборчого законодавства, щоб забезпечити прозорi й демократичнi вибори.

Як зазначила лідерка БЮТ, всі питання, які обговорюють, будуть розділені на 2 пакети: перший пакет, за її прогнозами, депутати ухвалять 8-9 травня; другий пакет, що буде включати нову редакцію Конституції, проект закону про судоустрій та інші трудомісткі документи робоча група опрацьовуватиме перед позачерговими виборами і їх ухвалюватиме вже новим парламентом.

Тимошенко вважає, що є всі підстави завершити роботу групи над першочерговими питаннями вже у понеділок, 7 травня.

Президент Віктор Ющенко висловив готовність відвідати засідання Верховної Ради, щоб затвердити на ньому всі ухвалені парламентом рішення, котрі стосуються позачергових виборів Верховної Ради.

Глава держави не виключив, що 8 травня Верховна Рада розгляне пакет законопроектів, який стосується проведення позачергових виборів парламенту.

Робоча група з урегулювання політичної кризи була створена у п’ятницю, 4 травня, за домовленістю Президента та Прем’єр-міністра. Віктор Ющенко і Віктор Янукович домовилися про проведення позачергових виборів Верховної Ради.

У переговорах беруть участь лідери політичних сил у Верховній Раді, представники Президента та уряду.

Матеріали до теми:

• Що очікувати від засідання робочої групи з врегулювання кризи.

• Президент і Прем’єр-міністр України домовилися про дострокові парламентські вибори.

• У Європі вітають домовленість, якої досягли Президент і Прем’єр-міністр України про проведення дострокових виборів.
XS
SM
MD
LG