Доступність посилання

ТОП новини

Краківський енергетичний саміт


Єва Поштар Варшава, 11 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Питання регіональної співпраці, диверсифікації джерел постачання та транзиту енергоносіїв із басейну Каспійського моря до Європи. Ці питання обговорили президенти Грузії, України, Польщі, Литви та Азербайджану на дводенній зустрічі у польському Кракові. На зустріч також прибув представник міністерства енергетики, спеціальний посланник президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва.

Польща -- Віктор Ющенко, Лех Качинський, Міхеїл Саакашвілі, Ільхам Алієв та Валдас Адамкус під час зустрічі у Кракові. 11 травня 2007 р.
Розмови президентів у Кракові велись у двох площинах: політичній та економічній. Політичні питання стосувалися енергетичної безпеки, регіональної співпраці. Економічні питання зосереджувались на способах диверсифікації джерел постачання енергоносіїв, ідеї утворення транспортних коридорів із басейну Каспійського моря до Центральної Європи.

Коли завершиться проект Одеса-Броди?

Речник президента Польщі Мацей Лопінський сказав Радіо Свобода, що завданням енергетичного саміту є дати імпульс тіснішій регіональній співпраці. Це стосується, зокрема, проекту нафтопроводу Одеса-Броди-Гданськ. Завершальною датою реалізації цього проекту є роки 2011-2012, каже Лопінський.

Польські фахівці вважають, що в 2011-2012 роках Казахстан досягне найбільшої потужності у видобутку нафти. Тому йому будуть потрібні нові шляхи транспортування цієї сировини. На думку Лопінського, з одного боку, Польща та інші європейські країни хочуть диверсифікації джерел постачання енергоносіїїв. З іншого боку, країни каспійського регіону, також транзитні країни, зокрема Україна та Грузія, прагнуть диверсифікації шляхів постачання енергоносіїїв.

ЄС і казахська нафта

Економічний коментатор щоденника "Газета виборча" Анджей Кублик у розмові з Радіо Свобода констатує, що президентська зустріч у Кракові мала перш за все політичне значення. Важливо, що в ній взяли участь дві держави-члени ЄС: Польща та Литва. Обидві країни тісно співпрацюють в галузі енергетики. Це, на думку польських фахівців, матиме значення для ідеї поширення регіональної співпраці на східних сусідів Євросоюзу.

До Кракова через зустріч з російським президентом Владіміром Путіним не прибув президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв, який у четвер заявив про намір його країни транспортувати практично всю нафту через територію Росії. Однак речник польського президента Леха Качинського Мацей Лопінський переконаний, що Казахстан уміє рахувати кошти і тому не буде обмежувати своїх можливостей у пошуках альтернативних шляхів транспортування енергетичних ресурсів.

Матеріали до теми:

• Президент України вітає політичне рішення про добудову і експлуатацію нафтопроводу Одеса — Броди — Плоцьк — Ґданськ • Росія може обійти Захід у змаганні за енергетику зі Сходу • «90 відсотків зовнішніх стосунків Вірменії мають бути з Росією, а інших 10 - із Заходом...» (європейська преса) • Міжнародний газовий картель за участю Росії. Які можливі наслідки для Європи? • Польща зміцнює свою енергетичну безпеку. • Меркель поговорила з Ющенком про енергетичні інтереси.
XS
SM
MD
LG