Доступність посилання

ТОП новини

Героїн транзитом. Через Україну


Тетяна Ярмощук Київ, 11 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Україна може стати головною країною транзиту важких наркотиків з Азії до країн Євросоюзу. Про це попереджає британське аналітичне видання «Джейнз Інтелідженс Дайджест».

125 кілограмів героїну вилучені СБУ під час міжнародої операції з ліквідації транснаціонального злочинного наркоугруповання, яке транспортувало наркотики територією України до країн-членів ЄС. Лютий, 2007 р.
«Куб» «ширки», кустарного наркотика-опіату, коштує сьогодні в Києві близько 30 гривень. (Наркоман за добу вживає від 5 до 10 кубів.) А грам героїну коштує близько 100 доларів.

Студент одного з престижних київських вишів Тарас розповідає, що дістати героїн не становить великих зусиль. Реально в нічних клубах можна дістати і героїн, і марихуану, і екстазі, каже він: «Я тільки пробував героїн — кілька разів у ясна втирав. Його дістати не важко, просто він дорогий».

Останнім часом в Україні збільшилася кількість людей, що вживають героїн та метадон, тобто професійно вироблені, дуже важкі наркотики. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповів доктор медичних наук Юрій Панін.

Вік наркоманів у середньому від 20 до 27 років, а є й молодші. Частіше вживають опіатні наркотики: героїн, саморобний наркотик «ширку», метадон. «Золота молодь» героїн полюбляє більше, ніж «ширку», каже фахівець: «Героїн при вживанні більш комфортний для наркомана. Хто має гроші, той вживає героїн».

Не тільки вживають, а й транспортують далі

Закономірно, що героїн з Афганістану, країни-лідера виробництва цього наркотику, на західноєвропейські ринки транспортуватимуть через Україну, каже в інтерв’ю Радіо Свобода регіональний координатор програми запобігання зловживанню та боротьби з незаконним обігом наркотиків в Україні, Білорусі та Молдові Влад Літновський.

Якщо взяти до уваги, що минулого року Афганістан був визнаний як основний виробник героїну — 92% світового виробництва героїну належали до Афганістану — то можна з великою долею вірогідності припустити, що саме Україна після держав Середньої Азії та Росії може стати навіть із географічного погляду територією, через яку будуть робити спроби довезти цей героїн до ринків збуту у Західній Європі, каже він.

У 1997 році українські правоохоронці конфіскували близько чотирьох кілограмів героїну, у 1999 — втричі більше, а в 2006 році — вже вдванадцятеро більше. А лише на початку 2007-го було конфісковано 124 кілограми героїну.

Це лише невелика частка наркотиків, які простують через Україну, кажуть фахівці. Називають три головні причини, через які Україна посідає дедалі поважніше місце в їх перевалці із Азії до Європи: неналежний захист кордонів, особливо морських, високий рівень корупції та послідовна боротьба з наркотрафіком на Балканах, через які донедавна завозили левову частку афганського героїну в країни Євросоюзу.

В СБУ кажуть, що головна причина нинішньої ситуації полягає в неналежному захисті кордонів. Це стосується передусім узбереж Чорного та Азовського морів. Саме через цю територію наркотики ввозять в Україну з Туреччини.

Статистика ж свідчить, що близько половини нових ВІЛ-інфікованих в Україні вживають важкі наркотики.

Матеріали до теми:

• ООН попереджає про серйозне зростання потоку афганського героїну до Європи • Правоохоронці Криму в 2006 році вилучили на території кримської автономії 2 тонни 630 кілограмів наркотичних речовин • “Звуки життя”: на колесах
XS
SM
MD
LG