Доступність посилання

ТОП новини

Грузія з оптимізмом дивиться у майбутнє — інтерв’ю спікера парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе


Прага, 14 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Грузію і Україну часто порівнюють, як молоді демократії Східної Європи. Про це сьогодні говорила гість Радіо Свобода, глава парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе. Але якщо в Україні демократичні процеси гальмуються політичною кризою, то в Грузії справи йдуть успішніше.Попри внутрішні і зовнішні проблеми Тбілісі досягає певних успіхів в економіці, інвестиційному кліматі — і це умов блокади з боку Росії. Грузія зробила досить успішні кроки у боротьбі з корупцією, країна бере активну участь у міжнародних процесах, зокрема – вирішенні проблем з невизнаними, самопроголошеними територіями. Спікер грузинського парламенту Ніно Бурджанадзе відповіла, насамперед, на питання, чому Грузія так стримано реагує на політичну кризу в Україні.


Ніно Бурджанадзе: Україна, Президент України насправді користуються нашою цілковитою підтримкою. Але я вже спочатку, коли був розкол між президентом України і Тимошенко, тоді я вже говорила що це прикро, (бо я з обома підтримую добрі стосунки) і вважала, що цей розкол викликав би обов''язково політичні проблеми. І так воно й сталося. Зараз ми маємо велику надію, що пані Тимошенко і пан Ющенко зможуть об''єднатися, і ті ж демократичні процеси будуть активізуватися сильніше. Що ж до заяв – вони можуть бути іноді більш гучними, іноді менш гучними, але нашу підтримку українські друзі мають завжди.

Радіо Свобода: У чому Ви бачите різницю між Косовом і, наприклад, Абхазією та Південною Осетією?

Ніно Бурджанадзе: Ви знаєте, відмінностей досить багато, але одна, це найбільша: в Косові місцева меншина стала об’єктом геноциду, а в Абхазії якраз більшість населення була жертвою етнічної чистки, яка проводилася проти етнічної більшості, проти грузинів, які і були вигнані з Абхазії. І якщо Косово – це те, за що карають людей, які відповідальні за геноцид меншини тут, то відповідальні за геноцид і етнічну чистку в Абхазії – це з точністю до навпаки, тому що авторами етнічної чистки, на жаль, стали лідери сепаратистів, меншості, з допомогою тих спецслужб, котрі допомагали їм з півночі... Визнання сепаратистського режиму чи визнання незалежною території поза бажанням центральної влади – це може дуже погано обернутися для Росії. Тому, що Росія – це багатонаціональна країна з величезною кількістю автономій і підтримка сепаратистів, сепаратизму в одному регіоні, наприклад, в Абхазії і Південній Осетії, обов’язково негативно позначиться на інших російських регіонах. Це повинні розуміти в Росії.

Радіо Свобода: Відомо, що попередній лідер Грузії Едуард Шеварднадзе не зміг побороти корупцію і, насамперед, в силових структурах країни. Які ж досягнення нинішнього грузинського влади на цьому напрямку?

Ніно Бурджанадзе: В першу чергу проблема не лише в тому, що Шеварднадзе не дав раду з силовими структурами. Проблема була у тому, що він не зміг побороти своє найближче оточення. Це була найбільша проблема. Що стосується нас, ми, справді, з самого початку розуміли, що корупція може нас просто знищити і знищити країну. Тому розпочалася реальна боротьба проти корупції і боротьба не лише з так званими «чужими» чи зі старими чиновниками, але й з нашими також. І я вам скажу, що не дуже радісна статистика. Мої дві колеги, колишні депутати з нашої більшості, вони не з опозиції, сидять у в’язниці. Тому що вони не втрималися від спокуси взяти хабарі.

Радіо Свобода: Чи це правда, що в Грузії значно покращився інвестиційний клімат?

Ніно Бурджанадзе: Якраз тому, що корупція дійсно була зруйнована як система, а також тому, що бюрократичний апарат, як механізм, був спрощений. Також з причини, що був ухвалений закон, який знизив до мінімуму необхідність ліцензій і отримання дозволу на початок бізнесу, та з ухваленням закону про захист іноземних інвестицій — якраз все це і призвело до дійсного зростання іноземних інвестицій. Вони збільшилися у 3-4 рази. Якщо у минулому році інвестиції сягали 500 мільйонів доларів, то у цьому році зростання йде до півтора мільярда, і ми очікуємо ще більше. Жаль, звичайно, що була економічна блокада з боку Росії, яка, безумовно, негативно вплинула і на російсько-грузинських політичні стосунки, і на економіку в якійсь мірі. Хоча не так згубно, як очікувала російська сторона. Попри повну блокаду, наше економічне зростання складає понад 7 відсотків і це, звичайно ж, дуже велике зростання.

Радіо Свобода: У масових акціях навколо політичних подій в Україні бере участь багато молоді, школярів. А як у Грузії ставиться молодь до політики?

Ніно Бурджанадзе: Із одного боку, звичайно, приємно, що дітям це подобається, що вони знають вас в обличчя, вітаются з вами. Але з іншого боку це, звичайно, сумно. Навіщо їм знати, хто така Бурджанадзе, хто спікер парламенту? Навіщо їм знати про бюджет? Я була цілком шокована, коли мій тоді 10-літній син три роки тому запитав мене: А ви схвалити бюджет сьогодні? А багато витрат скоротили? І як далі будете? Звичайно, це було ненормально.

Матеріали до теми:

• Україна, Президент України користуються нашою цілковитою підтримкою — інтерв’ю зі спікером грузинського парламенту Ніно Бурджанадзе
XS
SM
MD
LG