Доступність посилання

ТОП новини

Безпека і безпечність: хто або що є причиною автомобільних аварій та жертв на шляхах


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучі: Галина Трохова, Юлія Жмакіна
Юлія Жмакіна: Автокатастрофи щодня завойовують рядки у новинах і розмовах. Все частіше у пригоди потрапляють політики і судді. Пригоди з пересічними українцями жахають подробицями.

Галина Трохова: З останнього. Збитий на пішохідній “зебрі” депутат Григорій Омельченко і вбиті двоє малюків та ще один покалічений міліціонером на Волині.

Кого винити у цьому?


Юлія Жмакіна: Шановні гості, що, на вашу думку, є найбільшою загрозою на дорогах?

Леонід Шубін: Головним фактором, який впливає на небезпеку, то це кількість автомобілів, які з”явилися, та їхні технічні характеристики.

У нас люди не готові їхати в такій динаміці, професійно не підготовлені, тому що ті методики, які ми застосовували до цього... Люди закуповують дуже велику кількість автомобілів. Вони дуже швидко змінилися, настільки динамічно, що школи не встигають... Є деякі методики, деякі школи, їх, мабуть, п’ять у Києві, які більш-менш професійно зможуть людину підготувати вже на даний час і швидко.

Костянтин Стогній: Я вважаю, що названий чинник є тільки одним у цілому комплексі проблем, які зараз призводять до таких наслідків на дорогах.

По-перше, це виховання і освіта, про що говорив колега по студії.

По-друге, все ж таки, я вважаю і це точка зору працівників ДАІ, які аналізують ситуацію, це безкарність водіїв. Бо не можна назвати дисциплінарним заходом те, що людина платить 17 гривень за те, що вона створює небезпечну ситуацію, коли люди гинуть (ви називали ці факти). Але коли людина не загинула, не сталося нічого (слава Богу!), вдалося уникнути, то людина отримує всього 17 гривень. Галина Трохова: А тепер реальна ситуація, після якої ми самі собі сказали відому фразу: «Не можу більше мовчати».

Трирічна Юля та чотирирічний Сергійко загинули вчора ввечері у місті Горохові Волинської області. Їх на дитячому майданчику на очах у батьків збив п’яний дільничний міліціонер. П’ятирічного Сашка теж зачепила машина, але його життю нічого не загрожує, він отримав травми різного ступеня.

Значить, ще один фактор небезпеки на дорогах – це п’янство?


Леонід Шубін: П’янство буває не тільки на дорогах, а й на літаках, коли наших пілотів виймають п’яних з літаків. Тому це не той фактор, який є головним.

Друге діло, як карати за п’янство і чому деякі водії дозволяють собі внутрішні.... Це і культура, і професійність. Вони сідають за кермо...

Я на власні очі бачив кілька випадків, коли він везе свого хлопця на передньому сидінні, а йому 8 років, як і той міліціонер, він їде і вже нічого не бачить.

Галина Трохова: Пане Шубін, Ви навчаєте, як слід поводитися на дорозі в екстремальних ситуаціях. До них належить таке: випив, треба їхати – що робити?

Леонід Шубін: Зверталися, зрозуміло. Ми не даємо водіям пити оковиту за кермом. Але такі фактори, які можуть відволікти водія, як втома, то ми використовуємо деякі, наприклад, темні окуляри, коли водій набагато менше бачить, аніж він бачить зазвичай. Так тренуємо.

У мене є інформація, що деякі спеціальні школи закритого типу, які готовлять людей, які високопрофесійні... Це такі фактори, які ми в своїй роботі... Ми не називаємося екстремальною школою, ми професійна школа.

Юлія Жмакіна: Пане Стогній, Ви щось знаєте про такі закриті школи, де вчать водінню, наприклад, у нетверезому стані?

Костянтин Стогній: Я нічого не знаю. Не думаю, що це можливо. Якщо б міліції стали відомими такі факти, то...

Юлія Жмакіна: Костянтине, а Ви знаєте, що в Києві в принципі за 100 доларів можна їздити в нетверезому стані?

Костянтин Стогній: Ці факти, коли стають відомими, то ми перевіряємо і караємо тих людей, які це роблять.

Але давайте повернемося. Випадок ви назвали. Аби слухачі могли зрозуміли, що відбувається. Не можна так прямо говорити, багато є проблем, примітизувати тут не потрібно.

Але, наприклад, в 2006 році, коли я був з перевіркою в Житомирській області, то п’яного водія доставили і говорять: “Хоч ви з Києва можете вплинути?” Затримують 11 раз людину впродовж року за те, що він випадає з машини з-за керма. І один і той же суддя 11 разів не позбавляє його права. Міліція зараз не може за законом позбавити водія права, водійського посвідчення.

11 разів він порушує, 11 разів на нього накладають штрафи незначні, а він продовжує їздити!

Галина Трохова: До нашої розмови долучається Олег Михайлюта (Фагот), фронтмен гурту “Танок На Майдані Конго”.

Олеже, як довго Ви за кермом? Чи їздите на гастролі машиною? Чи потрапляли у ДТП? Чи доводилося за гроші коли-небудь вирішувати Вам свої проблеми?


Олег Михайлюта: Я за кермом не так давно, років 5-6. Це перше.

По-друге, саме собою, що їздимо на гастролі і самі за кермом, і “бусик” наймаємо.

Я слухав ефір. Так буває, що люди, наприклад, їздять за кермом, випивають там якогось алкоголю. Єдина порада до того. Просто зараз це не проблема. Треба просто мати ще трошки грошей на те, що відпочити, не тільки відпочити з горілкою, а й відпочити з безпекою руху. Просто викликаєш драйвера (це зараз розповсюджена тема), викликаєш таксиста, який сідає за кермо твого автомобіля, і він відвозить тебе додому.

Юлія Жмакіна: Олеже, Ви потрапляли в ДТП?

Олег Михайлюта: Було. У мене декілька було ДТП і не тільки в Україні. Бог милував! Все нормально: живий, здоровий.

Юлія Жмакіна: А Вам часто доводиться за допомогою хабарів викручуватися чи все-таки відомість, наприклад, допомагає?

Олег Михайлюта: Можна сказати, що 10 гривень, якщо ти перевищив швидкість, що це хабар? Таке теж трапляється. Буває 20 гривень. Буває, що просто людина може зробити якийсь вплив на тебе, щось таке тобі сказати саме... Мається на увазі офіцерський склад ДАІ. По-різному буває.

Все залежить від ситуації, від людей, від того, що ти там взагалі накоїв. Тому що, я думаю, що немає такого водія, який ніколи в житті нічого не порушував.

Але алкоголь за кермом – це не просто порушення, це реальна небезпека для всіх!

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG