Доступність посилання

ТОП новини

Кібернетичні атаки в Естонії: новий прояв технологічних війн?


Людмила Пилип Рига, 21 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Після того, як Естонія вирішила провести ексгумацію останків радянських воїнів та перенести пам’ятник Бронзовому солдатові, на веб-сторінки державних та банківських установ країни були здійснені хакерські атаки. Естонія давно відома в Європі своєю системою «електронної держави» і для неї здійснені в такому обсязі кібернетичні атаки є надзвичайно небезпечними. Щоб у майбутньому захистити себе від проявів технологічної агресії, в країні створюється спеціальний центр НАТО з кіберохорони. Однак поки що невідомо, чи визнає Північноатлантичний альянс нинішні хакерські атаки військовою акцією проти Естонії.

PrtScr веб-сайту президента Естонії
Кібернетичним атакам піддалися веб-сайти президента Естонії, уряду, парламенту, МВД та поліції. Жертвами хакерських нападів стали також приватні компанії, зокрема банк Eesti Uhispank. Естонський уряд неодноразово заявляв, що атаки ведуться не лише з громадських серверів, а й із серверів адміністрації президента та уряду Росії.

Про адресу надходження кібератак інформує міністр оборони Естонії Яаак Аавіксоо: «Перші атаки і заклики атакувати були опубліковані російською мовою на російських сайтах, але також були використані різні комп’ютери в різних країнах світу. Однак власники цих комп’ютерів могли і не знати про їх використання, якщо ці комп’ютери були заражені спеціальними програмами».

Естонія – країна високотехнологічна

Більша частина державного діловодства ведеться в електронному вигляді. У мережі можна заповнити анкету на отримання паспорта, заплатити комунальні рахунки, прописатися за новим місцем проживання, а також проголосувати на виборах. Вихідці з Естонії стали ведучими співробітниками Microsoft, створили Інтернет-телефон Skype. Тому сфера інформаційних технологій для Естонії має пріоритетне значення.

Щоб запобігти в майбутньому проявам кібернетичних атак в Естонії за сприяння НАТО створюється спеціальний центр. Говорить керівник прес-служби міністерства оборони Естонії Матіс Міко: «Це буде науковий центр, де працюватимуть спеціалісти з кібертехнологій, вони розроблятимуть різні варіанти кіберохорони. Це буде академічний центр, і це стане міжнародним проектом. Розроблені матеріали будуть використовуватися і в Альянсі, і нашими друзями».

Хакерські атаки прирівняють до військової агресії?

На сьогодні кібератаки не вважаються військовими акціями і держава — член НАТО, яка піддалася таким нападам, не може розраховувати на захист з боку Альянсу. Тому Естонія наполягає на тому, щоб ЄС та НАТО розробили спільну конвенцію, в якій хакерські атаки будуть прирівняні до військової агресії. Говорить посол Естонії в НАТО Харрі Тійдо «Справа в тому, що в міжнародному плані поки що чітко не визначено, що є що. І зараз інтерес до нашого досвіду виходить головним чином з того, що є бажання з’ясувати, як це відбувається, які обсяги, які економічні наслідки від кібернетичних атак. Тут були представники НАТО, вони спостерігали за цими атаками, навіть допомагали. Ми говорили про це і з генсеком НАТО. Питання порушується на різних рівнях. Найімовірніше, буде покладене завдання прискорити роботу в секторі кіберохорони».

Тема загроз, які надходять з Інтернету, стане однією з основних на зустрічі міністрів оборони країн-членів НАТО в червні цього року.

Матеріали до теми:

• Міністр оборони Естонії пояснює, чому перенесли Бронзового солдата • Європарламент здебільшого підтримує Естонію в її конфлікті з Росією • Російсько-естонський конфлікт: українська реакція • У Європі по-різному коментують події в Таллінні • Естонія відновлює пам’ятник радянським воїнам
XS
SM
MD
LG