Доступність посилання

ТОП новини

У Європі по-різному коментують події в Таллінні


Наталія Вікуліна Брюссель, 30 квітня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Занепокоєння подіями в Таллінні навколо перенесення пам’ятника радянському солдатові висловила член Делегації Європарламенту у зв’язках із Росією Анне Єнсен. Водночас вона не вважає, що рішення естонських властей перенести пам’ятник суперечить європейським цінностям. А голова Парламентської Асамблеї Ради Європи Рене ван дер Лінден висловив жаль із приводу рішення влади Естонії.

Пограбована під час заворушень крамниця. Таллін, 27 квітня 2007 р.
Євродепутатка від Данії Анне Єнсен сподівається, що Естонія і Росія зможуть шляхом діалогу вирішити проблеми, пов’язані з перенесенням статуї бронзового солдата з центру Таллінна.

Наприкінці минулого тижня в Таллінні пройшли сутички між поліцією та тими, хто виступає проти перенесення пам’ятника радянському солдатові.

Європарламентар: перенесення не суперечить європейським нормам

Але європарламентар не думає, що перенесення пам’ятника якимось чином суперечить європейським законам.

Єнсен також не вважає, що рішення естонської влади спрямоване проти Росії чи проти естонських росіян. «Ні. Я цього не бачу. Це мають вирішувати самі естонці, але я не бачу, щоб це було спрямоване проти російської меншини в Естонії», — сказала член Делегації Європарламенту у зв’язках із Росією в коментарі для Радіо Свобода.

На її думку, російська меншина в Естонії отримує інформацію здебільшого з російських мас-медіа, які по-своєму тлумачать події і говорять про величезну напруженість у відносинах між Таллінном та Москвою.

У ПАРЄ стурбовані й шкодують через перенесення пам’ятника

Тим часом голова Парламентської Асамблеї Ради Європи Рене ван дер Лінден висловив стурбованість маніфестаціями в центрі Таллінна, в перебігу яких одна людина загинула, а кількадесят демонстрантів і поліцейських поранені.

Він шкодує, що влада Естонії вирішила перенести пам’ятник, оскільки це, за словами ван дер Ліндена, збільшує розкол між естонцями та мешканцями Естонії російського походження. За словами голови ПАРЄ, монумент символізує болючі моменти минулого Естонії і Росії і саме через це солдати, які поховані під пам’ятником, мають покоїтися в мирі замість того, щоб їх використовували як політичний інструмент.

Рене ван дер Лінден висловив розчарування, що Естонія не звернула уваги на його заклики, з якими він раніше звертався до естонської і російської делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи. За словами ван дер Ліндена, якщо люди в країні не знаходять згоди, то вони повинні сісти поруч і поговорити про їхнє майбутнє замість того, щоб порпатися в минулому.

Керівник ПАРЄ закликав владу Естонії поважати почуття всіх мешканців країни і знайти шляхи до примирення.

Єврокомісія обережна

Єврокомісія коментує події в Естонії досить обережно. Речниця Комісара ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Крістіане Гоманн сказала про це так: «Що стосується маніфестацій навколо монументу в Таллінні, Єврокомісія, звичайно, шкодує, що загинув один із маніфестантів і що навколо цієї маніфестації розгорілося насилля. Ми добре усвідомлюємо той факт, що йдеться про дуже-дуже чутливі матерії».

Водночас вона наголосила, що це питання двосторонніх відносин між Таллінном та Москвою.

Матеріали до теми:

• Російсько-естонський конфлікт: українська реакція • Естонія відновлює пам’ятник радянським воїнам • Бронзовий солдат у Талліні посилює суперечку між Естонією і Росією • Ігри довкола історичної пам’яті • Естонські прикордонники заборонили в’їзд латвійським журналістам на територію Естонії. Мотив – загроза державній безпеці країни • Парламент Естонії ухвалив Закон про знесення заборонених споруд, у тому числі комуністичних. • Чи поліпшить візит екс-прем’єра Росії Євгена Примакова до Риги російсько-латвійські відносини? У Латвії сподіваються. • Росія засуджує естонський закон про перепоховання останків радянських військових. • Закон «Про захист військових поховань» забезпечить законодавчу базу для знесення пам’ятника Воїну-визволителю в центрі Таллінна, вважають аналітики.
XS
SM
MD
LG