Доступність посилання

ТОП новини

Російсько-естонський конфлікт: українська реакція


Тетяна Ярмощук Київ, 3 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Російсько-естонський конфлікт навколо перенесення пам’ятника Солдату-визволителю із центра Таллінна на військове кладовище, триває. Як цю ситуацію оцінюють в українські політики?

Естонія -- Перенесений пам’ятник Солдату-визволителю на військовому кладовищі у Талліні. 1 травня 2007 р.
Україна виступає за якомога швидше дипломатичне подолання тимчасових непорозумінь у двосторонніх стосунках Росії та Естонії, які виникли внаслідок демонтажу пам’ятника Солдату-визволителю в центрі Таллінна. Така офіційна позиція України, яку сформулював міністр закордонних справ Арсен Яценюк.

В українському ж політикумі думки розійшлися. Російська позиція – це втручання у внутрішні справи Естонії, каже керівник групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків з цією країною, бютівець Микола Сивульський:

“Це право Естонії, і ніхто не може його оспорювати. Але Росія розцінює цей фактор як знищення одного з символів величі Росії. Це не новина для нас, ми вже відчували на собі курс великодержавного шовінізму, який процвітає в Росії завдяки нинішньому керівництву. І я вважаю, що це повне втручання у внутрішні справи Естонії, суверенної держави і воно отримає належну оцінку суверенного світу”.

На думку ж представниці Партії регіонів Людмили Кириченко, перед демонтажем пам’ятника влада Естонії мала б провести референдум:

“Це треба було зробити більш виважено і більш спокійно: провести роз’яснювальну роботу, провести референдум, бо це проходить через багато сердець” .

Представники всеукраїнської громадської організації Альянс-Майдан висловили сьогодні підтримку посольству Естонії в Україні. Представник організації Олександр Попов заявив:

“Активісти сайту Майдан, як приватні особи, вирішили висловити свою підтримку дуже цивілізованій і дуже демократичній позиції Естонії щодо військових поховань, а також підтримку Естонії в її протистояння проти тих імперських зазіхань, які, на жаль, панують у Росії”.

А представники Компартії України вже пікетували посольство Естонії, протестуючи проти демонтажу пам’ятника у центрі Таллінна.

Перенесення пам’ятника Солдату-визволителю з центру Таллінна на військове кладовище спричинило сутички у центрі естонської столиці, а також антиестонські виступи в Москві.

Матеріали до теми:

• У Європі по-різному коментують події в Таллінні • Естонія відновлює пам’ятник радянським воїнам • Бронзовий солдат у Талліні посилює суперечку між Естонією і Росією • Ігри довкола історичної пам’яті • Естонські прикордонники заборонили в’їзд латвійським журналістам на територію Естонії. Мотив – загроза державній безпеці країни • Парламент Естонії ухвалив Закон про знесення заборонених споруд, у тому числі комуністичних. • Чи поліпшить візит екс-прем’єра Росії Євгена Примакова до Риги російсько-латвійські відносини? У Латвії сподіваються. • Росія засуджує естонський закон про перепоховання останків радянських військових. • Закон «Про захист військових поховань» забезпечить законодавчу базу для знесення пам’ятника Воїну-визволителю в центрі Таллінна, вважають аналітики.
XS
SM
MD
LG