Доступність посилання

ТОП новини

Україна-ПАРЄ: довкола української кризи


Василь Зілгалов Київ, 21 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Керівництво України обіцяє своїми силами розв’язати внутрішньоукраїнську політичну кризу. А Європейським структурам пропонують бути присутніми на урочистому виголошенні знайденої власними силами розв’язки. Такий результат зустрічей, які здійснив сьогодні в українській столиці президент Парламентської асамблеї Ради Європи Рене ван дер Лінден.

Президент ПАРЄ Рене ван дер Лінден та Олександр Мороз під час засідання політичного комітету ПАРЄ. Київ, 21 травня 2007 р.
Парламентська асамблея Ради Європи готова надати Україні допомогу у вирішенні політичного конфлікту. З такою пропозицією звернувся до Президента України та керівництва Верховної Ради і президент Парламентської асамблеї Ради Європи Рене ван дер Лінден. Але відповідь і спікера Олександра Мороза, і глави держави Віктора Ющенка та його команди була однозначною: політичні сили України здатні самостійно розв’язати цей конфлікт.

Заступник голови Президентського секретаріату Олександр Чалий потім навіть пояснив журналістам: "Ні про яке посередництво мова не йде. Водночас Президент вітав спроби Ради Європи через прийняття резолюції ПАРЄ, і через додаткові консультативні поради і, можливо, консультації сприяти вирішенню політичної кризи в Україні".

Про причини, що викликали серйозний політичний конфлікт, ішлося під час зустрічі членів Парламентської асамблеї Ради Європи та більшості в українській Верховній Раді. Рене ван дер Лінден заявив, що Рада Європи високо оцінює домовленості Президента і Прем’єра України щодо дострокових парламентських виборів. А членів робочої групи закликав "працювати конструктивно, оскільки в іншому випадку це призведе до нових конфліктів".

Допомогти може Венеціанська комісія

Члени делегації ПАРЄ запропонували скористатись допомогою Венеціанської комісії для удосконалення виборчого законодавства в Україні. Голова Верховної Ради Олександр Мороз, не заперечуючи такої можливості, зазначив, що проблема полягає не в українській Конституції, а в небажанні Президента продовжувати політреформу.

"Криза владних амбіцій"

Київський політолог, випускниця Школи політичної аналітики Києво-Могилянської Академії Анастасія Безверха вважає, що на зустрічах представників українського та європейського політикуму кожна зі сторін залишилась при своїх інтересах. І пояснює позицію керівників української держави наступним чином: “Може, і добре, що Ющенко сказав, що політикам не потрібна допомога Ради Європи. Можу сказати, чому. Тому що, по-перше, це політична криза має зовсім інший характер, ніж та, що була у Помаранчеву революцію. І вона не несе такого системного характеру. Це криза.. ну, не будемо говорити — персоналій, будемо говорити — владних амбіцій. І вона торкається лише самих верхів. Системною кризою вона не є. По-друге, якби той самий Президент звернувся за допомогою до Ради Європи, до Заходу, то у представників коаліції з’явився б аргумент, що, наприклад, за допомогою Європи Ющенко хоче протиснути свої інтереси. І у той же час у них би з’явилась можливість запросити Росію як протилежну сторону”.

Тим часом, як поінформував заступник голови президентського Секретаріату Олександр Чалий, Віктор Ющенко і Віктор Янукович планують запросити представників Євросоюзу і ПАРЄ на виголошення рішення про розв’язання політичної кризи.

Матеріали до теми:

• У Секретаріаті Президента відбулася 5-годинна зустріч глави держави та прем’єра • Конституційна колотнеча триває • Оксана Забужко: «У нас зазвичай політикою називається стриптиз політичних еліт і розклади між ними, ця сама картярська гра, в яку вони бавляться. Значить Петя проти Васі, Вася проти Юлі, Юля проти Віті і так далі...» • Свобода слова у Росії і вплив російських ЗМІ на Україну • Конституційний Суд припинив розгляд Указу Президента про розпуск парламенту від 2 квітня • Третій тиждень перемовного марафону
XS
SM
MD
LG