Доступність посилання

ТОП новини

Підготовка і проведення чемпіонату з футболу Євро-2012 буде тестом на спроможність інтеграції України до Європи, заявив під час візиту до Варшави керівник МЗС України Арсеній Яценюк


Єва Поштар Варшава, 22 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Відносини Україна-Євросоюз, двосторонні стосунки між Україною та Польщею, проблеми енергетичної безпеки, підготовка України та Польщі до змагань Євро-2012 – такі головні теми переговорів міністра закордонних справ України Арсенія Яценюка з польськими урядовцями під час його візиту до польської столиці.


Міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк наголосив на тому, що з першим своїм візитом як міністр закордонних справ він прибув до Польщі – першої з країн Євросоюзу.

Після розмов з польською колегою Анною Фотиґою міністри погодились, що підготовка до футбольного чемпіонату Євро-2012 – великий виклик для обох держав. Це не лише спортивна подія. Арсеній Яценюк: "Це більше політичний, навіть геополітичний захід реальної і правдивої європейської інтеграції. Тест на спроможність досягти європейських стандартів. Склалось так історично, що партнери з цього тесту є стратегічні партнери — Польща і Україна. Мова йде про мільярдні інфраструктурні проекти, які повинні бути розбудовані під час організації Євро-2012. Розпочинаючи від прикордонних переходів і закінчуючи дорогами, стадіонами, аеропортами".

Євро-2012: потрібен договір між двома країнами

Польський міністр закордонних справ Анна Фотига наголосила, що потрібно підписати міжурядовий українсько-польский договір про організацію Євро-2012: "По обидві сторони кордону відбувається підготовка державних установ. Але, без жодних сумнівів, для здійснення цього проекту потрібно буде підписати договір між обома державами. Це було темою сьогоднішньої розмови. Ми будемо такі розмови продовжувати".

Анна Фотига сказала, що Польща й надалі підтримуватиме європейські бажання України. Міністр сподівається, що дорожня карта відносин Євросоюз-Україна наблизить українське суспільство до Євросоюзу.

Спрощений візовий режим для українців

Щодо візового режиму між Польщею та Україною, міністр Фотига запевнила, що після входження до Шенгенської зони Польща має намір запровадити спрощений візовий режим для громадян України.

Важливою темою переговорів керівника українського зовнішньополітичного відомства з польськими колегами була енергетична безпека, а також двостороння співпраця в галузі економіки. Пан Яценюк назвав ці відносини зразковими. Сьогодні українські інвестиції в польську економіку становлять мільярд доларів, водночас польські підприємці залишили в Україні близько 360 мільйонів доларів.

Міністр Яценюк висловив надію, що Польща надалі підтримуватиме інвестиції "Індустріального союзу Донбас" та Авто-ЗАЗ. Великий інтерес для українських інвесторів становлять сьогодні суднобудівні заводи в Ґданську та Ґдині.

У перебігу візиту міністра Яценюка до Варшави відбулася його зустріч з президентом Польщі Лехом Качинським, під час якої сторони обговорили енергетичні питання та внутрішньополітичні проблеми України.

На завершення візиту до Польщі міністр закордонних справ України зустрівся з представниками української громади і поклав квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку у Варшаві.

Матеріали до теми:

• Польська преса про офіційний візит міністра зовнішньополітичного відомства України Арсенія Яценюка до Польщі • Резервний харківський стадіон розбудовують на кістках? • Найслабше місто серед претендентів на проведення “Євро-2012” • Стадіон в обмін на житло. • «Дніпро» – стадіон під «Євро-2012»
XS
SM
MD
LG