Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Шемчук, кримська сторінка тернопільського юриста


Володимир Притула Сімферополь, 24 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Президент України призначив виконувачем обов’язки Генерального Прокурора Віктора Шемчука, який досі працював прокурором Криму.

Віктор Шемчук
(RadioSvoboda.Ua)
36-літній тернополянин Віктор Шемчук більше 10-ти років працює у Криму, куди приїхав через хворобу дружини. Починав як простий співробітник природоохоронної прокуратури, а в січні 2005 року рішенням тодішнього Генпрокурора Святослава Піскуна став прокурором автономії. Саме тоді гриміли у пресі “земельні” справи про незаконні оборудки попередньої влади на Південному узбережжі Криму. І значну частину з них кримській прокуратурі вдалося довести до суду.

Саме в актив Віктора Шемчука відносять повернення державі понад 300 гектарів цінної землі, відібраної в Ялтинського заповідника на користь 8 фіктивних, як потім вияснилося, фірм, близьких до нині покійного Макса Бєшеного. Після прокурорського реагування довелося повернути у державну власність цінні південнобережні об’єкти, передані попередньою владою російському “Внєшекономбанку” та українській компанії СКМ із Донецька.

“Регіонали” наполягали на звільненні Шемчука

Пильно слідкував Віктор Шемчук і за діями місцевої влади. Після того, як він став на бік журналістів, права яких під час акредитації обмежила президія Верховної Ради АРК, кримські “регіонали” почали жорстко наполягати на звільненні непідконтрольного їм прокурора. Останньою краплею став протест кримської прокуратури на рішення уряду автономії про виділення на Південному узбережжі Криму 126 гектарів землі під спорудження там гольф-клубу. Щедрий подарунок мала отримати фірма “Антал-Крим”, до співзасновництва якої, за даними місцевої преси, має стосунок впливовий народний депутат 5 скликання від Партії регіонів Антон Пригодський із Донеччини.

У лютому нинішнього року Віктора Шемчука звільнили, щоб відновити у кріслі попереднього прокурора автономії Володимира Гальцова, який теж виявився з Донбасу. Втім, досвід Віктора Шемчука знадобився на посаді постійного представника Президента України в Криму, де він змінив Геннадія Москаля. Тож очікуваного послаблення кримській владі не вийшло.

А після того, як кілька тижнів тому Святослав Піскун втретє повернувся до керівництва Генеральної прокуратури, Віктор Шемчук вдруге став прокурором автономної республіки. І знову звернув пильну увагу на земельні справи. Днями він порушив кримінальну справу за фактом підробки постанови Ради міністрів Криму, яка стосувалася виділення 10 гектарів землі в Ялтинському гірсько-лісовому заповіднику. А ще – опротестував виділення міськрадою Ялти 2 гектарів фірмі “Антал-Південь”, до якої, знову ж таки, має стосунок впливовий донецький нардеп Антон Пригодський. Як прогнозують місцеві спостерігачі, навряд чи з від’їздом Віктора Шемчука до столиці, його увага та увага прокурорських працівників до земельних питань у Криму зменшиться.

Матеріали до теми:

• Віктор Ющенко вважає, що коаліція штучно затягує перебіг переговорів • Президент звільнив Генпрокурора Святослава Піскуна • Німецький експерт: політична криза в Україні – серйозне випробування і для відносин Києва з ЄС • Кадрові перестановки силовиків • Президент Чехії закликає українських лідерів шукати спільну мову, а не виштовхувати один одного з політики • Корупція на посткомуністичному просторі: як убити дракона? (Прямий ефір) • Не СУДилося...Чому безпорадна українська Феміда?
XS
SM
MD
LG