Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз, Єврокомісія, Рада Європи і її Парламентська Асамблея вітають домовленість в Україні про вихід із політичної кризи


Компроміс, про який домовилися сторони, «робить переможцями всіх», заявив Верховний комісар ЄС зі спільної зовнішньої політики. Уряд Німеччини, яка головує в Євросоюзі, закликав усіх причетних до українського врегулювання «забезпечити успіх досягненого компромісу через утримання від односторонніх кроків». Комісар ЄС із зовнішніх відносин висловила «захоплення», що політичну кризу останніх тижнів вирішили за столом переговорів. «Цієї угоди треба дотриматися, і вона врешті дасть змогу вам і всім українцям пишатися, що ви зробили це самі, без посередництва іноземних урядів чи міжнародних організацій», — заявив Генеральний секретар Ради Європи на адресу Віктора Ющенка і Віктора Януковича.


Верховний комісар ЄС зі спільної зовнішньої політики і політики безпеки привітав українських керівників і від влади, і від опозиції з тим, як вони засвідчили свою відданість демократії і майбутньому розвиткові України.

Компроміс, про який домовилися сторони, «робить переможцями всіх», заявив Хав’єр Солана.

За його словами, тепер настав час усім в Україні зосередитися на втіленні реформ.

На його думку, це також дало б новий поштовх поглибленню зв’язків між ЄС і Україною.

«Європейський Союз твердо тримається цього партнерства, якість якого залежить від якості демократії і реформ в Україні», — додав координатор зовнішньої політики ЄС.

Німеччина, яка головує в Євросоюзі, заявила, що підтримуватиме тісні контакти з усіма сторонами в Україні, щоб допомогти втілити домовленість.

Уряд Німеччини також закликав усіх причетних до українського врегулювання «забезпечити успіх досягненого компромісу через утримання від односторонніх кроків».

Комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики європейського сусідства висловила «захоплення», що політичну кризу останніх тижнів вирішили за столом переговорів, повідомили в Європейській Комісії.

Беніта Ферреро-Вальднер закликала всі політичні сили в Україні взятися за всеохопний процес конституційних реформ, який мав би на меті встановити в Україні збалансовану конституційну систему з належними контролем і противагами.

Генеральний секретар Ради Європи у своїй заяві привітав Президента і Прем’єр-міністра України з цією домовленістю.

«Цієї угоди треба дотриматися, і вона врешті дасть змогу вам і всім українцям пишатися, що ви зробили це самі, без посередництва іноземних урядів чи міжнародних організацій», — заявив Тері Дейвис на адресу Віктора Ющенка і Віктора Януковича.

Президент ПАРЄ, «тепло» вітаючи домовленість, висловив особливе задоволення висновком Президента України, що політичну кризу можна вважати завершеною через досягнений компроміс.

Парламентська Асамблея і Рада Європи далі будуть готові допомагати Україні на її запрошення всіма можливими засобами, включно зі спостереженням за виборами, додав у своїй заяві Рене ван дер Лінден.

Напередодні, в ніч на неділю, Президент, Прем’єр-міністр і Голова Верховної Ради України домовилися покласти край політичній кризі в Україні й провести дострокові парламентські вибори 30 вересня.

Матеріали до теми:

• Білі плями нічних домовленостей: яке підводне каміння може чекати політиків на шляху до дострокових виборів? (Прямий ефір) • Леонід Кравчук: "Я згадую слова Шарля де Голля – “хто не вміє управляти – той обов’язково стає узурпатором” (Інтерв''ю) • Україна має йти в Європу, незважаючи на політичні баталії • Світова преса широко коментує політичний компроміс в Україні для виходу з кризи • Крапка чи кома нічних домовленостей? • У Європі вітають завершення української кризи, а у Росії лише сподіваються на її завершення • Кримська реакція на підписання «мирної угоди» в Києві
XS
SM
MD
LG