Доступність посилання

ТОП новини

Президент на 29-30 травня зупинив дію частини свого указу про розпуск Верховної Ради V скликання


Про це йдеться в указі Віктора Ющенка від 29 травня, розміщеному на офіційному сайті глави держави. Згідно з документом, це зроблено, щоб парламент міг прийняти законопроекти, компромісно прийняті сторонами за підсумками переговорів про розв''язання політичної кризи. Як повідомив після засідання Погоджувальної ради, голова Верховної Ради Олександр Мороз, лідери депутатських фракцій і співголови робочої групи проведуть консультації задля погодження низки розбіжностей щодо голосування пакету законопроектів, необхідного для проведення позачергових виборів у Верховну Раду.


Про це йдеться в указі глави держави від 29 травня “Про зупинення дії статті 2 Указу Президента України від 26 квітня 2007 року квітня «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів», розміщеному на офіційному сайті глави держави.

Згідно з документом, це зроблено, щоб парламент міг прийняти законопроекти, компромісно прийняті сторонами за підсумками переговорів про розв''язання політичної кризи: "З метою реалізації негайних заходів, спрямованих на розв''язання політичної кризи шляхом проведення позачергових виборів у Верховну Раду".

Як повідомив після засідання Погоджувальної ради, голова Верховної Ради Олександр Мороз, лідери депутатських фракцій і співголови робочої групи проведуть консультації задля погодження низки розбіжностей щодо голосування пакету законопроектів, необхідного для проведення позачергових виборів у Верховну Раду.

Президент у вівторок закликав Верховну Раду результативно проголосувати за проекти законів, необхідні для проведення її позачергових виборів, та економічні законопроекти.

На думку Віктора Ющенка, голосування 29 й 30 травня стане тестом на політичну відповідальність.

Президент, Прем’єр-міністр і Голова Верховної Ради в ніч на неділю після закінчення політичних консультацій оголосили, що Верховна Рада V скликання збереться 29-30 травня і ухвалить низку рішень, необхідних, зокрема, для дострокових виборів.

Ці вибори мають відбутися без апеляцій до жодних інституцій, сказав Віктор Ющенко у відповідь на запитання про можливу роль у цьому ухвал Конституційного Суду.

Підставою для виборів сторони домовилися вважати складення повноважень депутатами фракцій «Нашої України» і БЮТ і скасування виборчих списків цих блоків. Відтак Президент має видати за цими обставинами новий указ про дострокові вибори.

Віктор Янукович додав, що домовленість дасть змогу провести вибори на законних підставах.

У спільній заяві, яку керівники України підписали за результатами переговорів, ідеться про три пакети законодавчих актів, які має ухвалити Верховна Рада: проекти політичних рішень, підготовані Робочою групою з підготовки дострокових виборів; деякі документи, за які голосували депутати від більшості розпущеної Верховної Ради з початку квітня до кінця травня й які треба переголосувати наново; і закони щодо вступу України до СОТ і з соціально-економічних питань. Конкретні законодавчі акти перелічені в трьох додатках до спільної заяви.

Президент, Прем’єр та Голова Верховної Ради домовилися, що необхідні законопроекти мають бути ухвалені упродовж двох днів

Втім, на думку декого із представників коаліції, це буде не так швидко. Соціаліст Віталій Шибко в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: “У першу чергу треба розібратися з указами Президента. Друге – потрібно, щоб президентська гілка влади визнала закони, які були ухвалені з 2 квітня. Я не думаю, що це така скора робота”.

На думку нашоукраїнця Михайла Поживанова, для ухвалення необхідних законодавчих ініціатив вистачить і доби: “Можна все голосувати пакетом, можна окремо. Але я думаю, що однієї доби вистачить для того, щоб усі ці законодавчі акти повністю проголосувати. Ми можемо погодитися зі змінами до Держбюджету, бо це пенсії, зарплати, ми можемо погодитися на зміни до виборчого законодавства, котрі потрібні. А решта, я думаю, може трохи почекати”.

Виступаючи у неділю перед журналістами, Віктор Ющенко подякував усім політичним силам за їхні зусилля в перебігу переговорів. Він також окремо подякував Вікторові Януковичу і Олександрові Морозу і потис їм руки й назвав їх «партнерами».За словами Президента, тепер можна сказати, що політична криза в Україні завершена і знайдений компроміс, який її врегульовує.

«Україна виходить набагато сильнішою з цієї кризи. Дорога переговорного процесу, яка була пройдена, показала, що ми знаходимося в обставинах, коли демократичні засади стають домінуючими, в тому числі і при врегулюванні таких досить серйозних політичних криз. Мені приємно, що цим Україна засвідчує дорослу демократію», — наголосив Віктор Ющенко.

Учасники переговорів домовилися також не допускати громадянського протистояння і не втручатися в діяльність судової влади і правоохоронних органів «поза межами своєї компетенції».

Зокрема, вирішено змінити особовий склад ЦВК, щоб у ній були представлені Президент, Кабмін, коаліція і опозиція. Протягом чотирьох місяців, що залишаються до виборів, мають також створити державний електронний реєстр виборців.

Матеріали до теми:

• Білі плями нічних домовленостей: яке підводне каміння може чекати політиків на шляху до дострокових виборів? (Прямий ефір) • Леонід Кравчук: "Я згадую слова Шарля де Голля – “хто не вміє управляти – той обов’язково стає узурпатором” (Інтерв''ю) • Україна має йти в Європу, незважаючи на політичні баталії • Світова преса широко коментує політичний компроміс в Україні для виходу з кризи • Крапка чи кома нічних домовленостей? • У Європі вітають завершення української кризи, а у Росії лише сподіваються на її завершення • Кримська реакція на підписання «мирної угоди» в Києві
XS
SM
MD
LG