Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада скасувала 5 своїх постанов щодо указів Президента про розпуск парламенту


За рішенням депутатів, ці документи втратять чинність одночасно зі скасуванням указу Президента про проведення позачергових виборів і розпуск парламенту від 26 квітня. Крім визнання нечинними деяких постанов, депутати переухвалюють 53 закони, які парламент ухвалив, починаючи з дня розпуску 2 квітня. Сьогодні Президент на два дні зупинив дію частини свого указу про розпуск Верховної Ради 5-го скликання. На думку Віктора Ющенка, голосування 29 й 30 травня стане тестом на політичну відповідальність.


За рішенням депутатів, ці документи втратять чинність одночасно зі скасуванням указу Президента про проведення позачергових виборів і розпуск парламенту від 26 квітня.

Крім визнання нечинними деяких постанов, депутати переухвалюють 53 закони, які парламент ухвалив, починаючи з дня розпуску 2 квітня.

Верховна Рада також внесла зміни до закону про Центральну виборчу комісію, згідно з якими повноваження всього складу ЦВК можуть бути достроково припинені Верховною Радою (300 голосами) за мотивованим поданням Президента.

Після цього спікер закрив сьогоднішнє засідання.

Сьогодні Президент на два дні зупинив дію частини свого указу про розпуск Верховної Ради 5-го скликання.

Згідно з новим указом, це зроблено, щоб парламент міг ухвалити законопроекти, компромісно прийняті сторонами за підсумками переговорів про розв’язання політичної кризи, «з метою реалізації негайних заходів, спрямованих на розв’язання політичної кризи шляхом проведення позачергових виборів у Верховну Раду».

Президент у вівторок закликав Верховну Раду результативно проголосувати за проекти законів, необхідні для проведення її позачергових виборів, та економічні законопроекти.

На думку Віктора Ющенка, голосування 29 й 30 травня стане тестом на політичну відповідальність.

Президент, Прем’єр-міністр і Голова Верховної Ради в ніч на неділю після закінчення політичних консультацій оголосили, що Верховна Рада 5-го скликання збереться 29—30 травня і ухвалить низку рішень, необхідних, зокрема, для дострокових виборів.

Матеріали до теми:

• Хто чи що стоїть на заваді достроковим виборам? (Прямий ефір. Гості Свободи: директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов та виконавчий директор Центру “Софія” Володимир Лупацій.) • Пауза у боротьбі за владу в Україні; Росія повторює в Україні спробу 2004 року; Криза в Україні минула? — Поки що… (європейська преса) • «Європі потрібна стабільна Україна» — керівник делегації Європейського Парламенту Адріан Северин в інтерв’ю Радіо Свобода • Євродепутати розпочинають візит до України • У Європі вітають завершення української кризи, а у Росії лише сподіваються на її завершення
XS
SM
MD
LG