Доступність посилання

ТОП новини

Айсберг дострокових виборів: надводна і підводна частини


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Кирило Булкін
Гості Свободи: народні депутати 5-го скликання Дмитро Святаш (Партія регіонів) та Анатолій Семинога (БЮТ).

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Кирило Булкін: Другий день роботи тимчасово відновленої Верховної Ради, впродовж якого парламентарі мали ухвалити найважливіші закони, що відкривали б шлях до позачергових виборів 30 вересня, позначився багатьма подіями.

Неучасть опозиційних фракцій у ранковому засіданні через претензії до формування порядку денного. Чергова порція взаємних звинувачень у зриві домовленостей. Інформація про замінування Верховної Ради, що не підтвердилася. Голосування за закони, начебто не передбачені домовленостями Президента, Прем’єра та спікера.

Усе це верхня частина айсбергу під назвою “шлях до дострокових виборів”. А що в нижній, прихованій від наших поглядів?

Шановні гості, я дуже хотів би, щоб ми у нашій студії уникли взаємних звинувачень, оскільки всі їх уже чули з трибуни і з усіх інтерв’ю.

Хотілося б почути якусь нову інформацію, яка проливала б світло на природу тих дивовижних процесів, що відбуваються останнім часом в українській політиці і, зокрема, сьогодні у Верховній Раді.

Який є, на вашу думку, головний мотор, який нині рухає діями депутатів: бізнес-інтереси, побоювання за своє політичне майбутнє, якісь глибинні фрейдистські механізми? Анатолій Семинога: Я вважаю, що не можна говорити про депутатів взагалі, всі депутати різні, і в кожного свої мотиви, в кожного свій “моторчик”, який рухає ті чи інші справи.

Якщо говорити про нашу опозицію, про позицію опозиції, БЮТ, то ми сьогодні слідуємо тим домовленостям. Вважаємо, що дійсно в тій ситуації, яка склалася, в тій кризі, яка є сьогодні в державі, то вихід з цієї кризи лише один – це позачергові вибори. ВР почала свою роботу лише для того, щоб забезпечити процес прозорих демократичних виборів.

На жаль, сьогодні є сили у ВР, які не зацікавлені у проведенні виборів, які намагаються відтягти цей процес, намагаються завадити цьому процесу. Тому і мінування у ВР, тому і різного роду звинувачення, тому і постанови, непередбачені порядком денним, тому і намагання спровокувати блокування роботи ВР, тому й те, що сьогодні відбувалося, те, за чим спостерігали громадяни нашої держави.

Дмитро Святаш: Я хотів би не погодитися з колегою.

Я хочу довести до наших слухачів, що ВР другий день працює за участю опозиції, тобто опозиція повернулася в сесійну залу, а ВР працювала всі ці часи, тобто є принцип безперервності мандату.

Але наші мотивації, що дострокові вибори, про які домовилося сьогодні керівництво держави, це вихід з штучно створеної політичної кризи. Цю кризу створювали не ми. Але, на жаль, це єдиний вихід вирішити цю кризу, бо ці вибори не потрібні сьогодні суспільству.

Але ми наполягаємо на тому, що все в державі, вибори зокрема, мають відбуватися виключно згідно з чинним законодавством. Тобто, сьогодні наше завдання як парламентарів – це створити правове забезпечення, законодавче забезпечення тим домовленостям, яких досягли напередодні Трійці.

Ситуація часом виглядає настільки фантасмагоричною, що мимоволі виникає питання, чи не працює у Верховній Раді медичний чинник як ще один фрагмент підводної частини айсбергу.

Ось що думає про це директор клініки “Чоловіче здоров’я” Юрій Засєда.


Юрій Засєда: Можливо, окремі з них і є хворі, але не більше, ніж загалом у суспільстві, а, можливо, й менше.

Особисто я явно хворих бачу мало. Я психіатр за освітою. Декого я б міг назвати підозрілими, але, звісно, не назву. Те, що багато серед них психопатів і соціопатів, можливо, але це не хвороба.

А на Вашу думку, з психологічним здоров’ям у народних депутатів усе гаразд?

Анатолій Семинога: Я переконаний, що у ВР всі депутати здорові, що їм фахівці цієї галузі не потрібні.

Інша справа, що сьогодні дійсно є різна політика різних політичних сил. Саме в цьому основна проблема, бо люди, прикриваючись високими словами, високими матеріями намагаються протягти свої особисті шкурні інтереси. В цьому основна відмінність політичних сил, які представлені у ВР.

Чесне слово, я сьогодні був у ВР і дивився на своїх колег з Партії регіонів, мені згадався мультик про тих, де вовки, прикрившись овечими шкурами, намагаються розповідати про те, як Президент порушує Конституцію, порушує закон, як він намагається підім’яти під себе суди. А насправді цим людям не потрібні ні суди, ні Конституція, бо вони давно вже побудували таку систему в державі, яка допомагає лише тим, у кого багато грошей. Можна сьогодні купити депутатів різних рівнів, можна купити рішення любого суду, можна купити любу посаду і тому подібне. От з цією системою треба боротися і треба її побороти.

Тоді, коли ми будемо будувати дійсно демократичну Україну, не буде таких суперечностей, ми будемо рухатися всі в одному напрямку, а не тягнути Україну в різні сторони.

Дмитро Святаш: Не буває у монети тільки однієї сторони.

Єдина порада, щоб у вас не купували, як ви кажете, депутатів, то не треба їм продавати місця у списках. Вони купили місце у списку, то вони можуть продати його далі. Це їхнє право...

Анатолій Семинога: Це Ваші фантазії з цього приводу.

Дмитро Святаш: А це Ваші фантазії, що ми їх купляємо.

Що стосується, чи хворі, чи не хворі, то, знаєте, дійсно це проблема фахівців. Але, мені здається, начебто, всі здорові.

А з моральним здоров’ям все гаразд?

Дмитро Святаш: З моральним здоров’ям погано в державі, в суспільстві погано з моральним здоров’ям.

А головна проблема сьогодні в тому... Я сьогодні дивився на ВР, і в мене таке враження склалося, що це опозиція та коаліція і кожна думає, як обдурити іншу сторону, не знайти домовленостей, а кожна сторона думає, що вона розумніша за іншу, і кожна намагається обдурити іншу сторону. Але не виходить, бо немає дурних і розумних, всі ми однакові.

Анатолій Семинога: Я не погоджуюся з тим, що хтось когось хоче обдурити. Дійсно, коаліція, яка була створена на зраді, на підкупі, на аморальних речах, може, сьогодні і намагається когось обдурити.

Але ще раз повторюють. Було домовлено з Президентом і Прем’єром про 11 питань. Скажіть мені, будь ласка, чому сьогодні ці 11 питань не розглядаються? Чому сьогодні в сесії оголошена перерва? Чому сьогодні сесія не відбувається? Чому в порядок денний всовуються ті питання, які не були узгоджені, яких немає в домовленостях?

Дмитро Святаш: Де 151 заява? Ми маємо сьогодні розглядати складання ваших повноважень.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Матеріали до теми:

• Після двогодинної зустрічі Президент Віктор Ющенко і Прем’єр Віктор Янукович досягнули компромісу • У керівника МВС Василя Цушка стався інфаркт. Командувач Внутрішніми військами стверджує, що Цушко просив виділити ресурси для операції «Фортеця» • На межі. Хто зриває компроміс? • Хто і для чого «відправляє українських політиків до Африки»? • Хто чи що стоїть на заваді достроковим виборам? (Прямий ефір. Гості Свободи: директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов та виконавчий директор Центру “Софія” Володимир Лупацій.) • Пауза у боротьбі за владу в Україні; Росія повторює в Україні спробу 2004 року; Криза в Україні минула? — Поки що… (європейська преса)

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG