Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція: Верховна Рада працюватиме до вирішення питання про припинення повноважень депутатів-опозиціонерів


Про це заявила сьогодні лідер фракції Партії регіонів Раїса Богатирьова. А “нашоукраїнець” Володимир Стретович вважає, що Верховна Рада має піти на канікули та готуватися до виборів. “Наша Україна” та Блок Юлії Тимошенко провели з’їзди, на яких обнулили свої виборчі списки. Бютівець Євген Корнійчук в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: “На з’їзді було ухвалено рішення про обнулення списків та вихід депутатів із депутатських фракцій. Думаю, що надалі, допоки Верховна Рада не ухвалить рішення про відставку відповідних депутатів, ми будемо брати участь у погоджувальних радах”.


Про це заявила заявила сьогодні лідер фракції Партії регіонів, координатор парламентської більшості Раїса Богатирьова: “За логікою політичного компромісу, вони зобов’язані зараз продовжуватися. Якщо ви звернули уваги на виступ пана Кириленка у п’ятницю ввечері, він сказав, що на наступному пленарному тижні, ми будемо відповідні заяви, щодо виходу депутатів із фракції “Наша Україна” робити на пленарному засіданні”.

Раїса Богатирьова зазначила, що необхідно зробити все, аби "політичні опоненти змогли довести чистоту свого задуму до логічного кінця".

А “нашоукраїнець” Володимир Стретович вважає, що Верховна Рада має піти на канікули та готуватися до виборів: “Маємо наше українське ноу-хау, яке не передбачене ні Конституцією, ні жодним законом, щодо питання дострокового припинення повноважень депутата. У зв’язку з тим, що Конституція гарантує, що повноваження депутата припиняються у день проведення засідання нової Верховної Ради, а сьогодні більше 150 депутатів склали свої повноваження, я звертався до погоджувальної ради з пропозицією відкласти будь-яку роботу доки не буде дана відповідь на легітимізацію з’їздів ”.

У понеділок на засіданні Погоджувальної ради голова Верховної Ради V скликання Олександр Мороз заявив, що цього тижня необхідно перевірити на відповідність законодавству процедуру дострокового припинення повноважень народних депутатів від БЮТ та «Нашої України».

Раніше Мороз звинувачував депутатів Ради від фракцій блоків Юлії Тимошенко і "Наша Україна" у невиконанні домовленостей через затягування ними процесу складання повноважень.

Напередодні, під час робочої поїздки до Одеської області, Прем''єр-міністр України Віктор Янукович сказав журналістам, що Коаліція наполягатиме на продовженні роботи парламенту:

"Звісно, ми наполягатимемо на тому, щоб парламент працював і був працездатним, мав можливість ухвалювати закони. Але як це буде у зв''язку з обнулінням списків і виходом депутатів, мені важко зараз щось говорити. Я думаю, що наступного тижня буде повна ясність", – зазначив Віктор Янукович.

Прем''єр-міністр мотивував свою позицію тим, що Конституція України передбачає безперервний режим роботи всіх гілок влади.

"Влада – це організм, який повинен забезпечувати життєздатність країни. І я не розумію таких підходів, коли хтось висловлюється інакше. Адже Конституція України це передбачає – безперервність роботи гілок влади. Це потрібно для суспільства", – зазначив Прем’єр-міністр.

“Наша Україна” та Блок Юлії Тимошенко провели з’їзди, на яких обнулили свої виборчі списки. Тож тепер Верховна Рада має ухвалити рішення про складання мандатів цими депутатами. Бютівець Євген Корнійчук в інтерв’ю Радіо Свобода сказав: “На з’їзді було ухвалено рішення про обнулення списків та вихід депутатів із депутатських фракцій. Думаю, що надалі, допоки Верховна Рада не ухвалить рішення про відставку відповідних депутатів, ми будемо брати участь у погоджувальних радах”.

Президент України Віктор Ющенко своїми указами тричі – 29, 31 травня і 1 червня – продовжував легітимність Верховної Ради V скликання.

1 червня легітимність парламенту була продовжена тільки на один день, але, незважаючи на це, на офіційному веб-порталі ВР на понеділок, 4 червня, анонсується проведення засідання Погоджувальної ради керівників фракцій і прес-конференція голови Верховної Ради V скликання Олександра Мороза.

У суботу, 2 червня, з''їзди Блоку Юлії Тимошенко і блоку «Наша Україна» достроково припинили повноваження народних депутатів, обраних від цих політичних сил.

У зв''язку із припиненням повноважень понад третини народних депутатів нинішній склад Верховної Ради є нелегітимним.

Матеріали до теми:

• З’їзди БЮТ і блоку «Наша Україна» достроково припинили повноваження народних депутатів своїх фракцій • Центральна виборча комісія обрала Шаповала головою • Президент Віктор Ющенко підписав внесені парламентом зміни до закону про вибори народних депутатів • У спецвипуску «Офіційного вісника Президента України» опубліковано Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про вибори народних депутатів» • У керівника МВС Василя Цушка стався інфаркт. Командувач Внутрішніми військами стверджує, що Цушко просив виділити ресурси для операції «Фортеця» • Айсберг дострокових виборів: надводна і підводна частини (Прямий ефір) • На межі. Хто зриває компроміс? • Хто і для чого «відправляє українських політиків до Африки»? • Хто чи що стоїть на заваді достроковим виборам? (Прямий ефір. Гості Свободи: директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов та виконавчий директор Центру “Софія” Володимир Лупацій.) • Пауза у боротьбі за владу в Україні; Росія повторює в Україні спробу 2004 року; Криза в Україні минула? — Поки що… (європейська преса)
XS
SM
MD
LG