Доступність посилання

ТОП новини

У німецькому Гайліґендаммі у п’ятницю завершився триденний саміт «Групи восьми». Які ж результати?


Протягом трьох днів лідери 7-ми найбільш розвинених країн світу і Росії, а також голова Єврокомісії провели 4 робочі засідання і низку двосторонніх зустрічей.

Німеччина - Лідери «Великої Вісімки» під час першої робочої зустрічі у Гайліґендаммі, 7 червня 2007 р.
Протягом трьох днів лідери 7-ми найбільш розвинених країн світу і Росії, а також голова Єврокомісії провели 4 робочі засідання і низку двосторонніх зустрічей.

Учасники саміту зокрема заявили, що готові підтримати подальші заходи проти Ірану, якщо він не погодиться з вимогами ООН припинити діяльність зі збагачення урану.

В останній день роботи саміту, у ньому взяли участь також 5 країн із успішним розвитком економіки – Китай, Індія, Південно-Африканська Республіка, Бразилія, Мексика та глави ще 6-ти країн Африки.

Країни «Великої Вісімки» обговорили проблеми Африки – найбіднішого континенту. Вони вирішили виділити 60 мільярдів доларів, зокрема, на боротьбу зі СНІДом та іншими невиліковними хворобами.

Прем’єр-міністр Великої Британії Тоні Блер заявив: «Це 60 мільярдів доларів на боротьбу зі СНІДом і важливі ініціативи з підтримки освіти та додаткові кошти на ці програми. Це допомога африканським миротворцям, а також підтримка товаровиробників із країн Африки. Це партнерство. Це угода між Африкою та розвинутими країнами».

Напередодні учасники зустрічі досягли важливої угоди про значне скорочення викидів «парникових газів».

За словами канцлера Німеччини Анґели Меркель, цієї домовленості вдалося досягти після довгих переговорів і консультацій. Кінцева мета – скорочення вдвічі викидів парникових газів до 2050 року. А на нову угоду, яка прийде на заміну Кіотського протоколу, можна розраховувати уже в 2009 році, повідомила Анґела Меркель.

Окрім проблеми глобального потепління на порядку денному переговорів лідерів «вісімки» було також питання статусу Косова.

Президент Росії Владімір Путін та Президент США Джордж Буш під час зустрічі у Гайліґендаммі, 7 червня 2007 р.
Окрім того, учасники саміту погодились, що боротьба з корупцією є одним із найважливіших питань, котрі також необхідно вирішувати, координуючи зусилля між офісом ООН, що займається боротьбою зі злочинністю і наркотрафіком, Інтерполом та міжнародними установами.

А під час двосторонньої зустрічі президент США Джордж Буш та президент Росії Владімір Путін обговорили питання протиракетної оборони.

Запропонована Путіним РЛС Габала в Азербайджані.
Пропозицію президента Росії про спільне зі США використання радіолокаційної станції в Азербайджані Америка розцінює як позитивний крок.

Президент США Джордж Буш повідомив, що Вашингтон та Москва вирішили провести «стратегічний діалог» із проблем ПРО за участю військових та дипломатів.

Росія виступає рішуче проти планів Вашингтона розмістити елементи ПРО у Польщі та Чехії.

Азербайджанські лідери висловили готовність обговорити питання про спільне використання Габалінської радіолокаційної станції у дво- та тристоронньому форматі.

Поблизу міста Гайліґендамм тривали протести антиглобалістів. Поліція заарештувала сотні осіб.

Матеріали до теми:

• Результати саміту «Групи Восьми» викликали неоднозначні оцінки • В регіоні Південного Кавказу по різному реагують на пропозицію Владіміра Путіна Сполученим Штатам щодо спільного використання РЛС в Азербайджані • Путін пропонує Бушеві радар в Азербайджані заміть Європи. Буш іще подумає • Саміт «Групи Восьми». Хабарництво серед політиків та боротьба з ожирінням у Німеччині. (Огляд німецької преси) • У німецькому курортному місті Гайліґендамм розпочався саміт «Групи Восьми»
XS
SM
MD
LG