Доступність посилання

ТОП новини

Латвія виводить свій військовий контингент з Іраку


Людмила Пилип Рига, 8 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Латвія має намір вивести свій військовий контингент з Іраку до кінця червня цього року. Національне свято „Ліго” та „Янів день” латвійські миротворці збираються святкувати вдома. Водночас буде збільшена вдвічі кількість латвійських військовослужбовців в Афганістані.

Латвія бере участь в міжнародній миротворчій операції в Іраку з 1 травня 2003 року. На сьогодні у складі багатонаціональної Південної дивізії, очолюваної Польщею, службу несуть 126 військовослужбовців Національних збройних сил Латвії. Більшість із них дислоковані в районі іракського міста Дивани.

За час перебування латвійського контингенту в Іраку троє військовослужбовців загинуло, кілька було поранено, тому рішення про виведення військових з Іраку латвійці сприймають із радістю.

Для виведення контингенту розробили чіткий графік

Міністр оборони Латвії Атіс Слактеріс заявив: „На даний момент у мене є підтвердження, що це відбудеться. Однак, у такому місці, як Ірак, не можна сказати, що це відбудеться на усі 100%, але на 99% – так. У принципі, в даний момент усі графіки сплановані, і найвірогідніше, що Янів день наші військовослужбовці відзначатимуть вдома” .

За словами міністра оборони, підготовка виведення контингенту до Латвії відбувається чітко за графіком: „Починаючи з 1 червня, наші військові вже не залишають свою базу для виконання військових завдань, а готуються до повернення в Латвію. Вони чітко знають, коли відправляться до Ель-Даванії та Багдада, із Багдада – в Кувейт, і вже звідти до Латвії”.

Рішення про виведення латвійських військовослужбовців з Іраку ухвалили на саміті НАТО в Ризі в листопаді минулого року. Там також було ухвалене й інше рішення – про збільшення контингенту в Афганістані.

Ротація латвійського контингенту в Афганістані вже почалася. Передбачено, що тут перебуватиме 72 латвійських миротворці.

Матеріали до теми:

• Сенат США проголосував за законопроект, в якому йдеться про виведення американських військ з Іраку • Джордж Буш: «Виведення американських сил з Іраку призвело б до руйнівних наслідків». • Союзники США підтримують новий план Джорджа Буша іракського врегулювання.
XS
SM
MD
LG