Доступність посилання

ТОП новини

Сербія обурена висловлюваннями президента США Джорджа Буша щодо майбутнього статусу Косова


У перебігу візитів до Албанії та Болгарії Джордж Буш заявив, що Косово має бути незалежним.

У перебігу візитів до Албанії та Болгарії Джордж Буш заявив, що Косово має бути незалежним.

У відповідь на це прем’єр-міністр Сербії Воїслав Коштуніца у своєму телезверненні запропонував Вашингтону «пошукати інший спосіб, щоб продемонструвати свою прихильність до албанців, не пропонуючи їм сербські території».

Сербія разом з Росією відкидають план, запропонований посланцем ООН Мартті Ахтісаарі, за яким Косово має отримати незалежність під міжнародним контролем.

А Міністр закордонних справ Сербії Вук Єреміч заявив: «Якби Рада Безпеки ООН зараз розглядала резолюцію щодо Косова, то майже напевно вона б не отримала необхідної підтримки. Країни, які наполягають на найшвидшому ухваленні документа, стурбовані наслідками його можливого провалу. Отже, ми входимо в стадію цілковитої непевності. Наша позиція така: дайте нам продовжити переговори щодо майбутнього статусу Косова – це єдиний вихід із глухого кута».

Косовські албанці натомість привітали заяву американського президента.

Лідер Демократичної партії Косова Хашім Тачі зазначив: «Президент Буш ясно дав зрозуміти, що відкладати більше нема куди. Надійшов час надати Косову незалежність, а нашому народові – свободу, на яку ми так довго чекали. Ми закликаємо ООН дослухатися до заяв президента Буша і ухвалити резолюцію, яка надасть Косову незалежність якнайшвидше».

Тим часом Росія погрожує розповсюдити можливу практику незалежності Косова на інші «заморожені конфлікти» на кшталт Придністров’я, Південної Осетії та Абхазії.

Виступаючи сьогодні у Празі, у штаб-квартирі Радіо Свобода-Радіо Вільна Європа, прем’єр-міністр Грузії Зураб Ноґаїделі прокоментував позицію Росії щодо Косова такими словами: «Я переконаний, що не можна проводити паралелі між Косовом і частинами Грузії – Абхазією та Південною Осетією і говорити про повторення цього прецеденту. У мене немає сумнівів, що грузино-абхазький та грузино-південноосетинський конфлікти будуть вирішені мирним шляхом, у рамках суворого дотримання принципу територіальної цілісності Грузії».
XS
SM
MD
LG