Доступність посилання

ТОП новини

Що стоїть за невідкладними вимогами Джорджа Буша щодо незалежності сербської провінції Косово?


Василь Зілгалов Прага, 11 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Косово повинне здобути незалежність і це має статися скоро – заявив президент США Джордж Буш під час вчорашнього візиту до столиці Албанії та знову повторив цю вимогу сьогодні у Софії. Чи це означає, що США узгодили свою позицію щодо Косово з ЄС? І як виглядатиме перспектива незалежності краю без підтримки Ради Безпеки ООН, де Росія рішуче виступає проти такого плану?

Президент США Джордж Буш під час візиту до Болгарії.
Софія, 11 червня 2007 р.
(epa)
Албанія тепло привітала заяву президента США і виступила з вимогою негайного здійснити план спеціального посланця ООН Мартті Ахтісаарі та проголосити незалежність краю.

Президент Косова Фатімір Сейдію заявив агентству "Ройтерс": «Для нас дуже важливо, що позиція, яку зайняли США і ЄС, є твердою і таким чином вони можуть ухвалити нове рішення Ради Безпеки ООН, яке підтримають всі».

Влада Сербії, а також Росія – категорично проти

Однак офіційний Белград виступив із різкою критикою американської політики.

Міністр закордонних справ Сербії Вук Єремич, реагуючи на слова Джорджа Буша, заявив: «Сьогодні немає шансів на ухвалення рішення Ради Безпеки ООН щодо незалежності Косова. Нинішня ситуація дуже непевна. І ми переконані, що необхідно продовжувати переговори щодо Косова – це єдиний вихід із цієї глухої ситуації».

Також офіційна Москва категорично незгодна з планом Ахтісаарі, який ігнорує позицію Сербії. Росія погрожує поширити можливу практику незалежності Косова на інші «заморожені конфлікти» на кшталт Придністров’я, Південної Осетії та Абхазії. Тим часом, виступаючи сьогодні у Празі, у штаб-квартирі Радіо Свобода-Радіо Вільна Європа, прем’єр-міністр Грузії Зураб Ноґаїделі прокоментував позицію Росії щодо Косова такими словами: «Я абсолютно переконаний, що немає жодних підстав і причин порівнювати ситуацію в Косові з Абхазією та Південною Осетією в Грузії, щоб повторювати цей прецедент. Я не маю сумнівів, що конфлікти в Абхазії та Південній Осетії мають бути вирішені мирно і в межах територіальної цілісності Грузії».

Французький президент Ніколя Саркозі запропонував на саміті «Групи Восьми» відкласти ще на півроку вирішення статусу Косова, але президент Росії відкинув цю пропозицію. І Москва, і Вашингтон вважають, що проблему Косова не варто відкладати надовго. До того ж, атмосфера в краї загострюється. Як зізнався у розмові з Радіо Свобода неназваний дипломат ООН, що працює в Пріштіні, «косоварам обіцяли оголосити рішення про статус краю у 2006 році, зараз уже середина 2007 і люди починають втрачати терпець».

Стосовно Косова немає єдності і серед краї ЄС

Втім, як вважають експерти, розрахунки оголосити незалежність Косова без рішення ООН і всупереч Росії, в якій наближаються вибори, не мають чіткої перспективи через брак єдності серед країн ЄС. Так, керівник пріштинського офісу Міжнародної кризової групи Александр Андерсен зауважив: «Я не впевнений щодо європейців. Це ще питання, чи буде ЄС готовий діяти послідовно щодо Косова без рішення Ради Безпеки ООН».

Такі країни, як Словаччина, Кіпр та Іспанія виступають проти незалежності Косова. Тоді, як Німеччина, Франція, Велика Британія і скандинавські держави прихильніше ставляться до такого плану. Це означає, що окремі країни будуть ухвалювати власні рішення, що ще більше може ускладнити ситуацію.

Матеріали до теми:

• Джордж Буш: Косово повинно стати незалежним • Чому Росія гальмує виконання плану Марті Ахтісаарі з майбутнього статусу сербського краю Косово? • Рада Безпеки зважує долю Косово • Державна незалежність Косова під міжнародним контролем? • Бути чи не бути Косову незалежним? Відповіді ще немає.
XS
SM
MD
LG