Доступність посилання

ТОП новини

НАТО каже Росії, що їй треба вивести війська з інших країн. Від липня сир і масло подорожчають у всьому світі. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 12 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса багато пише про російську зовнішню політику і намагання Москви посилити свої позиції на пострадянському просторі та у Східній Європі. Газети коментують останні заяви Росії щодо «гарячих сепаратистських регіонів». А британська преса розповідає про кризу молочної промисловості у світі.


Впливова «Вол Стріт Джорнел» пише у своєму європейському виданні, що «Росія намагається сама визначати рівень безпеки у Європі». Йдеться про те, що Владімір Путін і після саміту «Групи Восьми» у Німеччині продовжує спроби нав’язувати Європі московський варіант розстановки сил на континенті. Газета наводить чергову порцію «путінської» антизахідної критики на Петербурзькому бізнес-форумі, де російський президент висловив своє незадоволення діяльністю Міжнародного валютного фонду, Світового банку і СОТ. Росіяни, як пише «Вол Стріт Джорнел», скликають віденську конференцію країн-учасниць Договору про звичайні озброєння у Європі, але самі не виконують обіцянок щодо виведення своїх же військ із Грузії і Молдови, уряди яких вже давно вимагають цього. Саме тому країни НАТО не ратифікували адаптований у 1999 році Договір про звичайні озброєння. Згадане видання вказує на те, що «небажання Росії виконувати вимоги НАТО ясно свідчить про її ставлення до сусідів і про те, як нервують Москву альянси, організовані Заходом, а також міжнародні організації».

«Вол Стріт Дожорнел» також відзначає, що азербайджанський радар, за свідченнями експертів, не може служити заміною елементів ПРО у Чехії та Польщі, які для протиракетної системи дуже необхідні.

Тим часом Лондонська «Дейлі Телеґраф» попереджає у вівторок, що «приблизно в липні ціни на сир і масло в британських супермаркетах повинні різко вирости». І додає, що «найімоірніше це стосуватиметься і супермаркетів всього світу», бо спостерігається глобальна криза в молочній галузі. Газета інформує, що в Австралії і США серйозна засуха і це призвело до дефіциту сухого молока, яке є чи не головним складником у виробництві сиру та масла. Підсилить стрибок цін також різке зростання популярності західного сиру в Китаї. Ціни на сухе молоко, сир та масло нині неухильно зростають, попереджає «Дейлі Телеґраф».

Матеріали до теми:

• Віктор Ющенко: У зв''язку з можливим перенаціленням російських ракет на об’єкти у Європі Україна повинна прискорити вступ у НАТО • США й надалі не готові відповісти на пропозицію Росії щодо РЛС в Ґабалі • В регіоні Південного Кавказу по різному реагують на пропозицію Владіміра Путіна Сполученим Штатам щодо спільного використання РЛС в Азербайджані
XS
SM
MD
LG