Доступність посилання

ТОП новини

Львівські депутати спільно взялись за Євро-2012


Галина Терещук Львів, 13 червня 2007 ( Radiosvoboda.Ua ) – Сьогодні у Львові вперше відбулись спільні слухання за участю депутатів обласної і міської рад з приводу підготовки до матчів чемпіонату з футболу Євро-2012. Чи почули обранці позицію обласної і міської влад, чи є уже конкретні напрацювання і що загалом робиться у Львові для того, щоб матчі чемпіонату, зокрема, відбулись у місті Лева?

Спільне зібрання депутатів обласної і міської ради було вимушеним. Непорозуміння між обласною та міською владами, а точніше між Петром Олійником та Андрієм Садовим, довкола питань щодо підготовки до проведення матчів Євро-2012, породило чимало чуток в області. Зокрема, що чемпіонат у Львові може не відбутись.

Фінансові-олігархічні групи чинять тиск на місцеву владу

Ця небезпека й досі реальна. Адже, як повідомив голова обласної адміністрації Петро Олійник, який очолює оргкомітет з підготовки до чемпіонату, «деякі фінансово-промислові групи дійсно чинять тиск з метою перенесення Євро-2012 до інших міст. Сума, яку вони пропонують за таку послугу, – 200 мільйонів доларів».

І Петро Олійник, і міський голова Львова Андрій Садовий в один голос заявили депутатам, що чемпіонат буде у Львові і віднині вони обіцяють цілковиту злагодженість дій.

Петро Олійник оприлюднив уже відому загальну інформацію про те, що переглянуть структуру оргкомітету, зачитав список людей, які туди входять, схвалив створення нового департаменту при мерії, який і займатиметься підготовкою чемпіонату. Перелічив усе, що доведеться зробити до 2012 року, починаючи від летовища, доріг і пунктів пропуску на кордоні.

До слова, уже створена українсько-польська група з підготовки до Євро-2012. Цими днями у її засіданні візьмуть участь львівські посадовці. А 15 червня вперше засідатиме комітет з підготовки до чемпіонату у Києві.

За усі роки незалежності держави Львівщина отримала 530 мільйонів доларів іноземних інвестицій. А за 4 найближчих роки має залучити 3 мільярди доларів інвестицій. Уже відчутно чимало проблем, каже Петро Олійник: «Відсутність законодавчої бази та гарантійних державних зобов’язань щодо умов консесійної діяльності в Україні, а значить, і реальних інвесторів на трасу Краковець - Львів- Броди, неузгодженість і блокування Мінтрансом і Мінобороною ініціативи області і міста в питаннях летовища міста». Мер Львова продемонстрував велику папку

Міський голова Львова Андрій Садовий продемонстрував депутатам величезну папку, на якій був напис "Євро-2012". Мовляв, це проектна документація. Мер заявив, що місто може запропонувати 74 земельні ділянки для будівництва готелів, паркінгів та інших об’єктів.

Відповідаючи на запитання депутатів, Андрій Садовий спершу робив комплімент обранцеві, а потім говорив, що уже це вирішують: «Ми з паном Ігорем Держком давно знайомі і кожне спілкування — це просто інтелектуальне збагачення. Я дякую за мудрі запитання. Щодо стадіону «Україна» – підписана угода між міськрадою і футбольним клубом «Карпати». І має бути до кінця червня розроблене містобудівельне проектування, щоб потім говорити про реконструкцію стадіону і територію, яка до нього належить».

Більшість запитань-коментарів депутатів облради до мера були радше компліментарні. Адже третина обранців – підприємці, в тому числі родини Мирослава Сеника (голови облради) і Петра Олійника мають власні бізнеси, а тому є зацікавлення реально отримати певні проекти.

До того ж, міські і обласні посадовці, окрім злагодженої роботи, домовились обмежити доступ журналістів до інформації про підготовну до чемпіонату. Саме вони визначать тих осіб, які матимуть право щось коментувати.

Матеріали до теми:

• Що не так із підготовкою до «Євро-2012» у Львові? • Підготовка і проведення чемпіонату з футболу Євро-2012 буде тестом на спроможність інтеграції України до Європи, заявив під час візиту до Варшави керівник МЗС України Арсеній Яценюк • Польська преса про офіційний візит міністра зовнішньополітичного відомства України Арсенія Яценюка до Польщі • Найслабше місто серед претендентів на проведення “Євро-2012” • Стадіон в обмін на житло. • «Дніпро» – стадіон під «Євро-2012».
XS
SM
MD
LG