Доступність посилання

ТОП новини

Польщу шантажують в ЄС Україною; кремлівський радник:«Нехай НАТО закриє двері перед Україною і Грузією»; Україна на півдорозі між радянським тоталітаризмом та повноцінною демократією (європейська преса)


Василь Зілгалов Прага, 15 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У європейській пресі пишуть, що перед самітом ЄС Німеччина тисне на Польщу щодо конституційної угоди, зокрема, і погрожує, що Україна через упертість Варшави може ніколи не стати членом європейської спільноти. У газетах друкують висловлювання кремлівського радника, який пропонує Брюсселю відмовитися від України та Грузії. Європейські видання прогнозують бурхливу осінь для України і нові труднощі з Росією, яка набирає силу в умовах байдужості Брюсселя до Києва.


Лондонська «Таймз» інформує про труднощі підготовки саміту ЄС щодо нової конституційної угоди. Поляків не задовольняє запропонована Німеччиною система голосування на саміті, якою, на думку Варшави, применшуються права малих держав ЄС. «Таймз» пише, що є загроза зриву цього саміту, якраз через незгоди між Берліном та Варшавою. Європейські лідери намагаються умовити Польщу, як свідчить впливова лондонська газета, і «один із аргументів Німеччини полягає у тому, що Польща, котра активно лобіює питання про вступ України до ЄС, поставить під загрозу подальше розширення спільноти на схід, якщо загальмує ухвалення конституційної угоди». Але президент Польщі Лєх Качинський сказав «Таймз», що він не згодний з такою постановкою питання, коли «все пов’язують зі згодою з Німеччиною».

Інша лондонська газета, «Файненшел Таймс», друкує в кінці тижня кілька матеріалів про Україну, в яких висвітлює причини і перебіг політичної кризи та дає прогнози розвитку держави на найближче майбутнє. У цих публікаціях проявляється здивування «відкриттям у Віктора Ющенка нових резервів енергії» але, разом з тим, висловлюються «сумніви, що, мовляв, «друге дихання» Президента чи дострокові вибори в змозі швидко вирішити політичні проблеми країни, бо вони закорінені в розколотості регіонів України, складнощах посткомуністичного перехідного періоду і близькості України до її величезного сусіда — зростаючої Росії».

«Файненшел Таймс» інформує, що великий бізнес мало переймається політичною сваркою в Україні, а інвестори проявляють «все більші апетити до швидко зростаючого українського ринку». Але газета наводить слова експерта з МВФ про те, що «рано чи пізно» великий розрив між розподілом прибутків в Україні, між багатіями і мільйонами бідних та відсутність структурних реформ «стане серйозним гальмом для економічного зростання».

А польська «Ґазета Виборча» друкує інтерв’ю з відомим кремлівським радником Сєрґеєм Караґановим, який вважає, що «історичний шанс інтеграції Росії з Заходом був втрачений в 90-і роки...Інтеграція з Заходом пропала». Цей московський ідеолог, який очолює впливову у Росії Раду зовнішньої і оборонної політики, пропонує НАТО, щоб уникнути конфронтації з Росією, «оголосити про припинення тактики відкритих дверей. Відкритих, зокрема, для України та Грузії». Караґанов вважає погрози Путіна на адресу Заходу «не просто риторикою» і додає, що «Росія стає чимдалі сильнішою та самовпевненішою».

Матеріали до теми:

• Нова багатонаціональна військова поліція НАТО • Євроатлантична інтеграція України триває • Віктор Ющенко: У зв''язку з можливим перенаціленням російських ракет на об’єкти у Європі Україна повинна прискорити вступ у НАТО
XS
SM
MD
LG