Доступність посилання

ТОП новини

Американські політики обговорюють шляхи покращення стосунків США із Росією


Василь Зілгалов Прага, 22 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Комітет у закордонних справах американського Сенату запросив провідних фахівців із проблем відносин із Росією, щоб обговорити можливості порозуміння між Вашинґтоном та Москвою. Нині, напередодні візиту до США президента Росії Владіміра Путіна, американсько-російські відносини є чи не найнапруженішими від часів «холодної війни». Що ж радять Конгресу відомі американські політологи?

Ширина протоки Берінга, яка розділяє Росію та США, всього 90 км.
(NASA)
В обговоренні проблеми стосунків із Росію на Комітеті у закордонних справах Сенату США 21 червня взяли участь: Збіґнєв Бжезинський, колишній радник з питань нацбезпеки президента Джіммі Картера в 70-ті роки; Брент Скоукрофт – також колишній радник з питань нацбезпеки при президентах Джеральді Форді та Джорджі Буші-старшому; і нинішній помічник Держсекретаря США з європейських і євро-азійських справ Денієл Фрід.

Усі троє учасників дискусії погодилися, що нинішні напружені стосунки з Росією пов’язані з гострими реакціями Владіміра Путіна на зовнішньополітичні ініціативи президента США Джорджа Буша-молодшого. Зокрема, негативно налаштована Москва проти новітньої системи ПРО США, елементи котрої хочуть розмістити в Чехії та Польщі. У відповідь на це Путін погрожує навіть перенацілити свої ракети на Європу.

Росія вже не може повернутися до політики «холодної війни»?

Збіґнєв Бжезинський вважає, що Росія вже не може повернутися до політики «холодної війни», бо немає відповідної ідеології, як за радянських часів, щоб приваблювати союзників. Бжезинський також вважає, що і гроші, на які нині розраховує Москва, також мають обмежений вплив. Тому, на думку Бжезинського, у Росії лише один шлях для самозбереження – об’єднання із Заходом. І лежить цей шлях, на думку відомого фахівця, через Україну.

Збіґнєв Бжезинський: «Допомога Україні в інтеграції на Захід – це не антиросійська політика, це політика, котра прокладає шлях для Росії, щоб вона була частиною Європи. Тому що з наближенням України до Європи, до Заходу, Росія муситиме йти вслід. Таким чином, це стратегічна мета, яка важлива для наших інтересів».

Якщо ж, на думку Бжезинського, Захід, аби догодити Росії, намагатиметься гальмувати зусилля України щодо інтеграції до НАТО і ЄС, то це лише підсилюватиме наразі в’ялі прагнення Кремля до відновлення імперських сфер впливу. І не лише в Україні, а й в інших пострадянських республіках.

Прискорена інтеграція України до НАТО і ЄС образить Москву?

Однак Брент Скоукрофт вважає, що прискорена інтеграція України до НАТО і ЄС є небезпечною. Це, на його думку, образить Москву, і вона розцінить це, як спробу її ізоляції.

«Я вважаю, що ми маємо бути тут дуже обережними», – зазначив Брент Скоукрофт.

А Денієл Фрід вважає, що від 2005 року успішно відновили трансатлантичну єдність, що допомогло більше впливати на Росію. На думку Фріда, Росія має сама вирішувати свої проблеми, хоча й Захід не має мовчати з цього приводу.

Всі учасники цієї дискусії погодилися, що візит Путіна до США на початку липня треба використати для зближення Росії із Заходом.

Матеріали до теми:

• США й надалі не готові відповісти на пропозицію Росії щодо РЛС в Ґабалі • В регіоні Південного Кавказу по різному реагують на пропозицію Владіміра Путіна Сполученим Штатам щодо спільного використання РЛС в Азербайджані • США заявляють про наміри співпрацювати з Україною у галузі ПРО • Російські випробування ракет – «більш політичний акт, аніж військово-технічний». (Інтерв’ю з керівником Центру досліджень Армії конверсії та роззброєння)
XS
SM
MD
LG