Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані розпочалися бензинові бунти — в нафтоносній країні забракло бензину


Василь Зілгалов Прага, 27 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Опівночі з вівторка на середу в Ірані розпочалося нормування бензину для приватних осіб. Це призвело до величезних черг на заправках, тісняви й акцій насильства, зокрема, підпалів бензинових станцій. Лунає й критика уряду Президента Махмуда Ахмедінеджада. Чому таке відбувається в країні, яка є другою в світі за запасами нафти і четвертою за поставками її на міжнародні ринки?

Іран -- реакція на нормування продажу бензину.
(ISNA)
Іранська влада вже давно оголосила про заходи щодо обмеження продажу бензину в приватні руки. Головні причини цього — слабкість власної нафтопереробної бази і зростання коштів на закупку бензину за кордоном.

Іран імпортує до 40% бензину, який використовує. За минулий рік, наприклад, іранська влада потратила понад 5 мільярдів доларів на імпорт бензину, що майже вдвічі перевищило закладені для цього у бюджет кошти.

Ціна за літр бензину в Ірані вп’ятеро нижча від ринкової, близько 11 американських центів у перерахунку, і компенсація цієї різниці коштує владі великих зусиль. Споживачі ж обурюються, що їм не дали більше часу для підготовки до нових правил продажу бензину.

Невдоволені водії бунтують

Іран -- Одна зі спалених під час заворушень нафтозаправок.
Тегеран, 27 червня 2007 р.
(epa)
Норми — 100 літрів бензину на місяць для пересічних громадян і 800 літрів для таксистів — уже вночі у середу викликали відкрите невдоволення тисяч водіїв.

Іранський журналіст Фарізбурз Соруш повідомив Радіо Свобода, що, за повідомленнями, на заправках у Тегерані та інших містах зібралися натовпи людей: «У цих натовпах на багатьох вулицях столиці почалися конфлікти, бійки, це призвело до зіткнень із поліцією. Було чути постріли, деякі бензинові станції підпалили».

Інформують також, що люди кидали каміння в бензинові станції та вигукували гасла осуду на адресу Президента Махмуда Ахмадінеджада.

Менше бензину — дорожчі товари

Журналіст із Тебріза Піймен Пакмер повідомив Радіо Свобода, що норми на бензин викликали зростання цін. Зокрема, розповів він, підскочили ціни на м’ясо, боби, рис і овочі: «Коли запитували у торгівців на ринках, чому це сталося, ті відповідали, що причина — у підвищенні цін на бензин».

Житель Ахваза Моджабі Ґахістуні каже, що страйки й інші акції таксистів у цьому місті і в інших районах провінції Хузістан стали наслідком нормування бензину: «У три-п’ять разів підскочили ціни на таксі і автобуси, що викликало сварки між пасажирами та водіями».

На сьогодні не зрозуміло, чи буде дозволено купувати понаднормовий бензин за ринковими цінами (це близько півдолара США за літр). У парламенті Ірану лунають пропозиції припинити нормування бензину.

Матеріали до теми:

• Журналістку Радіо Свобода Парназ Азіма не випускають з Ірану вже 5 місяців • Сполучені Штати та Іран вперше за 27 років провели переговори на рівні послів у Багдаді • Нова доповідь МАГАТЕ про Іранську ядерну програму • “Ми хочемо вести з Іраном переговори.” Інтерв`ю із заступником державного секретаря США Ніколасом Бернзом • Держдепартамент США: Іран – головний спонсор тероризму • Іран каже правду чи дезінформує світ про свою ядерну програму, щоб зберегти право на її розвиток?
XS
SM
MD
LG