Доступність посилання

ТОП новини

Нова доповідь МАГАТЕ про Іранську ядерну програму


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 25 травня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Нью-Йорку штаб-квартира ООН опублікувала нову доповідь Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ) щодо ядерної програми Ірану. Автори документу доходять висновку, що Іран далі ігнорує вимоги двох резолюцій Ради Безпеки ООН припинити збагачення урану на шляху до виготовлення ядерної зброї.Сполучені Штати у зв’язку з доповіддю пропонують світовій спільноті посилити тиск на Ісламську республіку Іран.

Звіт МАГАТЕ містить нові факти щодо іранської ядерної програми. Там, зокрема, говориться, що темпи збагачення урану значно прискорилися на іранському підземному підприємстві у місті Натанзі і це відповідно може скоротити шлях до того, щоб отримати достатню кількість урану для зброї.

13 травня інспектори МАГАТЕ несподівано й непрохано завітали туди і виявили, що на заводі переробки уранової руди працює 1312 збагачувальних центрифуг. Це учетверо більше, ніж було у лютому цього року, згідно з попереднім звітом інспекторів. Між тим, іранці стверджують, що невдовзі подвоять досягнуту кількість і доведуть до трьох тисяч центрифуг.

За підрахунками Ель Барадея, генерального директора МАГАТЕ, це означає, що вже за три роки іранський режим зможе виготовити атомну бомбу

“Тиск з боку ООН поки що не дав бажаних результатів. Настав час посилити цей тиск, щоб примусити Іран змінити свої розрахунки”, - сказав Залмай Халілзад, посол Сполучених Штатів в ООН, в інтерв’ю “Вашингтон Пост”. Як заявив Дік Чейні, віце-президент США, він хотів би попередити всіх, як друзів, так і ворогів, що Сполучені Штати захищатимуть свої інтереси і виконуватимуть свої обіцянки. Чейні заявив це два тижні тому, стоячи на палубі авіаносця неподалік іранського узбережжя.

У той час, як арабські держави вимагають, щоб Сполучені Штати забезпечили вільний прохід танкерів з нафтою з Перської затоки, додаткових дев’ять американських кораблів пройшли Ормузьку протоку. Вони беруть участь у неоголошених офіційно маневрах у міжнародних водах за 150 морських миль від берегів Ірану.

Нові санкції?

Президент Джордж Буш сказав під час прес-конференції з британським прем’єр-міністром Тоні Блером, що Сполучені Штати наполягатимуть на третій резолюції Ради Безпеки про санкції проти Ірану, якщо доповідь МАГАТЕ буде негативною. Йдеться про запровадження додаткових обмежень, таких як заборона закордонних поїздок певним урядовцям Тегерану, заборона ділових стосунків з іранськими банками, що належать державі, заборона продавати зброю Ісламській Республіці, заборона бізнесу з іранськими компаніями, контрольованими Революційною Гвардією.

Поки що очікують результатів переговорів між Хав"єром Соланою, керівником зовнішньої політики Європейського Союзу, та Алі Ларіджані, чільним іранським дипломатом на переговорах про ядерну програму. Втім, мало хто очікує позитивних зрушень від цієї зустрічі, призначеної на четвер 31-го травня.

Матеріали до теми:

• Сьогодні минув 60-денний ультиматум ООН про припинення Іраном збагачення урану. Чи будуть нові санкції світової спільноти проти Тегерана дієвими? • Чи врятує конференцію з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї нова заява Ірану? • “Ми хочемо вести з Іраном переговори.” Інтерв`ю із заступником державного секретаря США Ніколасом Бернзом • Держдепартамент США: Іран – головний спонсор тероризму • Іран каже правду чи дезінформує світ про свою ядерну програму, щоб зберегти право на її розвиток? • Іранський президент Махмуд Ахмедінеджад кинув новий виклик світові
XS
SM
MD
LG