Доступність посилання

ТОП новини

Держсекретар Португалії: «ЄС має зміцнити відносини зі східними сусідами»


Наталія Вікуліна Брюссель, 28 червня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – За кілька днів Португалія перебирає від Німеччини головування в Європейському Союзі. Це станеться 1 липня. На чому ж зосередить увагу ця країна упродовж свого європейського лідерства наступних півроку? «Спершу на переговорах щодо нової конституційної угоди, а питання розширення слід вирішувати вже після цього», – заявив держсекретар Португалії Мануель Лобо Антунеш, презентуючи програму головування Лісабона в ЄС.

Держсекретар Португалії Мануель Лобо Антунеш
(official site)
Португалія приділятиме багато уваги майбутній європейській Конституції, а вже через місяць, наприкінці липня, головуюча в ЄС країна відкриє міжурядову конференцію щодо європейської угоди.

А в найближчі півроку Лісабон планує провести дебати і щодо розширення – йдеться про перспективи вступу до Євросоюзу для Туреччини, Хорватії і Македонії. Португальський держсекретар нагадав позицію свого уряду: Анкара повинна вступити до Євросоюзу, як тільки виконає необхідні передумови. Лобо Антунеш, однак, наголосив, що про подальше розширення говорити нині зарано, спочатку слід сконцентрувати зусилля на європейській Конституції: «Я думаю, що після завершення конституційної угоди нам, чесно кажучи, потрібно трохи відвести дух, трохи перепочити. Розширення є питанням, з якого всі країни ЄС мають різні думки, різні погляди. Я не дуже певний, що зараз нам слід знову розпочинати дискусії, які є складними».

За його словами, це не означає, що Лісабон під час головування не буде говорити про розширення – але, мовляв, на все свій час, проблеми слід вирішувати поступово.

Португалія не хоче конкуренції між сусідами ЄС

Мануель Лобо Антунеш також заявив, що його країна не хоче бачити конкуренцію між сусідами Євросоюзу. За висловом чільного португальського урядовця, сусіди є сусіди незалежно від того, з якого боку вони межують з Євросоюзом.

Португальський держсекретар також зазначив, що у будь-якій новій політиці сусідства ЄС слід аналізувати, яким буде її вплив на сусідів і на сам Євросоюз, а відносини з сусідами східними Євросоюз має зміцнювати.

Мануель Лобо Антунеш: «Ми, звичайно, потребуємо посилювати наші відносини зі східними сусідами. У будь-якому випадку політика сусідства не є конкуренцією, як я сказав, це розмаїття у єдності».

Спробують врегулювати відносини із Росією

Він також уважає, що одним із пріоритетів головування Лісабона в Євросоюзі є відносини з Росією. За словами Антунеша, Португалія намагатиметься вирішити складні питання у цих відносинах. Однією з проблем залишається заборона імпорту польських м''ясопродуктів до Росії, через це Варшава блокує початок переговорів з Москвою щодо нової угоди про співпрацю. Португальський держсекретар зазначив, що наявні проблеми потребують зусиль не тільки з боку Євросоюзу, але і з боку Росії.

Матеріали до теми:

• “Україна зараз далі від Європи, ніж після Помаранчевої революції”. Інтерв’ю з дослідником Лондонської школи економіки Віктором Божковим • «Ми будемо розглядати наступні кроки щодо України після того, як вона врегулює внутрішню ситуацію» – посол Португалії при ЄС • Адріан Северін: «Кращий візовий режим для українців – це не подарунок для них. Ідеться про інтерес Євросоюзу» • Комітет Європарламенту висловився за перспективу членства в ЄС для України • Що має і чого не має робити Україна на шляху до Європи — думки експертів • Лобіювання Варшавою вступу України до ЄС – корисне і Україні, і Польщі, і Євросоюзові, вважають експерти
XS
SM
MD
LG