Доступність посилання

ТОП новини

Португалія закликає ЄС до єдності щодо Косова


Представник МЗС Португалії, яка перебирає головування в Євросоюзі, наголосив, що спільної позиції треба досягти негайно.

Представник МЗС Португалії, яка перебирає головування в Євросоюзі, наголосив, що спільної позиції треба досягти негайно.

У п’ятницю до Приштіни має прибути Генеральний секретар НАТО Яап де Гооп Схеффер на переговори з провідниками місцевих албанської й сербської громад.

Тим часом у Косові тисячі сербів ушанували в четвер роковини Битви на Косовому полі, яке й дало назву краєві.

За повідомленнями, демонстрація відбулася без значних інцидентів, хоча кілька осіб затримали.

У цій битві 1389 року, як вважають серби (прямих історичних свідчень не збереглося), їхні війська зазнали поразки від турків-отоманів. У Сербії цю битву мають за один із головних моментів історії країни, котрий відбувся на території, яка тепер Сербії непідконтрольна.

Європейський Союз і США підтримували в Раді Безпеки ООН план офіційно відокремити цей сербський край, замешканий переважно місцевими албанцями, від Сербії й надати йому незалежність, спершу під міжнародним контролем.

Після того, як Росія підтримала заперечення Сербії й пригрозила вдатися в Раді Безпеки до свого права вето, Велика Британія і Франція разом зі США виступили за нові переговори щодо майбутнього статусу Косова.
XS
SM
MD
LG