Доступність посилання

ТОП новини

Євро-2012 присвячується: замість Палацу – 5-зірковий готель у Харкові


Олена Солодовнікова Харків, 4 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Діти та футбол у центрі скандалу в Харкові. До чемпіонату Європи обласна влада запропонувала збудувати 5-зірковий готель. Інвестор проекту вже пригледів ділянку під забудову – на площі Свободи, де зараз розташований Палац дитячої та юнацької творчості. Вихованців установи перспектива переселення не тішить, хоча їм пообіцяли нову сучасну будівлю. Проти знесення нинішньої, яка є пам’яткою архітектури, виступили й історики.

Тетяна Бобкова відвідує цей будинок уже півстоліття. Дічинкою займалася в танцювальному гуртку, потім приводила сюди вже своїх дітей на курси іноземної мови, тепер тут навчаються вокалу та малюванню її внучки. Жінка згадує, що на площу свободи Палац перенесли після війни. Змінили тісне приміщення в старому будинку на просторі кімнати в центрі міста.

Тетяна Бобкова це місце полюбила: «Цей Палац розміщений так, що до нього зручно діставатися з будь-якого району міста. Крім того, коли діти виступають на площі, їм легко нести реквізит».

Палац піонерів у Харкові з’явився першим в усьому Радянському Союзі, тут відбулося перше в СРСР новорічне свято ялинки. Зараз вихованці закладу, а їх понад 6 тисяч, регулярно перемагають у різноманітних конкурсах. Багато з них, як дівчата з колективу «Журавочка», задоволені палацом, кажуть, що не потребують нової будівлі і щиро дивуються намірам влади.

Голова облради каже про тріщини, а історик їх не побачив

Думка дітей – не остання інстанція, вважає голова харківської облради Василь Салигін: «Коли приїжджали комісії та запитували: «Діти, у вас все добре? Щось вам треба? Діти відповідали – все гарно. Діти як скажуть, так і буде».

При цьому Василь Салигін заспокоює: виселяти дітей з палацу ніхто не буде, доки не збудують новий. При цьому він нагадує, що стара будівля в аварійному стані, на ній з’явились тріщини.

Однак із головою облради не згоден історик Андрій Парамонов: «Та де ці тріщини? Цей дім ще 300 років простоїть!»

Андрій Парамонов наголошує на історичній цінності будівлі і показує на місце на стіні палацу, де раніше висіла табличка з написом «пам’ятка архітектури». Два роки тому з невідомих причин вона зникла. Наприкінці 18-го століття в цьому будинку містився Ветеринарний інститут Харківського імператорського університету.

Влада обіцяє усе вирішити мирно, а батьківський комітет погрожує листом до УЄФА

Ситуація вирішиться мирно, впевнений заступник керівника Харківщини Сергій Стороженко: дітей переведуть у нові приміщення, а на місті Палацу виросте 5-зірковий готель.

Згідно з міжнародними стандартами, готель такого рівня повинен мати розширену інфраструктуру – басейн, спортивний майданчик, автостоянку. Де вони розмістяться, адже в кількох кроках від палацу – метро, а навколо парк, — Сергій Стороженко не уточнює. За його словами, інвестор ознайомив його тільки із загальною концепцією, а проекту він не бачив. А от голова харківської облради Василь Салигін уже пропонує ділянку для нового Палацу – в парку Шевченка, що зовсім поруч зі старою будівлею.

Директор палацу Михайло Макєєв від коментарів відмовляється, каже що не хоче сваритися з керівництвом облради, яке є одним із ініціаторів будівництва готелю. Але не мовчать батьки студійців. Вони згадують, що 3 роки тому в них уже хотіли відібрати приміщення в центрі міста. Тоді інвестори пропонували побудувати торговельно-розважальний комплекс і віддати частину його поверхів у розпорядження дітей та педагогів. Батьківський комітет хоче відправити листа зі скаргою до УЄФА. Батьки впевнені, що Чемпіонат Європи – не привід жертвувати дитячою установою.

Матеріали до теми:

• Поляки переймаються, чи встигнуть вони підготуватися до Євро-2012 • Не пізніше 2010 року Україна отримає 6 суперсучасних стадіонів, на яких відбуватимуться матчі Євро-2012 • Львівські депутати спільно взялись за Євро-2012 • Що не так із підготовкою до «Євро-2012» у Львові? • Підготовка і проведення чемпіонату з футболу Євро-2012 буде тестом на спроможність інтеграції України до Європи, заявив під час візиту до Варшави керівник МЗС України Арсеній Яценюк • Польська преса про офіційний візит міністра зовнішньополітичного відомства України Арсенія Яценюка до Польщі • Найслабше місто серед претендентів на проведення “Євро-2012” • Стадіон в обмін на житло. • «Дніпро» – стадіон під «Євро-2012».
XS
SM
MD
LG