Доступність посилання

ТОП новини

Голова місії України при ЄС застерігає, що «дуже небезпечні» випадки непорозумінь при видачі українцям «шенґенських» віз мають припинитися


Такі дії окремих консульських установ країн ЄС можуть підірвати ратифікацію нещодавно підписаної угоди між Україною і Євросоюзом про реадмісію, вважає Роман Шпек.


Такі дії окремих консульських установ країн ЄС можуть підірвати ратифікацію нещодавно підписаної угоди між Україною і Євросоюзом про реадмісію, вважає Роман Шпек.

У такому разі вся відповідальність буде на європейській стороні, попереджає посол.

Непорозуміння навколо видачі віз також аж ніяк не сприяють авторитетові Євросоюзу як носія демократичних цінностей серед українців, мовиться в коментарі Шпека.

На його думку, врятувати ситуацію може Європейська Комісія.

Він висловив сподівання, що ЄС наведе лад у видачі віз українським громадянам найближчим часом і оперативно ухвалить практичні рішення.

Приводом для коментаря став нещодавній випадок із невмотивованою, на думку посла, відмовою видати візи дитячому ансамблеві «Діти України» в посольстві Франції. Візи врешті видали після того, як діти три години протанцювали під посольством.

За повідомленнями, раніше схожий випадок стався біля консульського відділу посольства Німеччини, де влаштував концерт дитячий хор із Харкова, щоб отримати візи.

Угоду про реадмісію між Україною і ЄС підписали нещодавно разом із угодою про спрощення процедур отримання віз.

Угода про реадмісію потрібна Євросоюзові, щоб повертати до України нелегальних мігрантів до країн ЄС, які прибули туди з української території.

Обидві угоди можуть набути чинності за умови ратифікації в Верховній Раді України, а по тому схвалення в Європарламенті і формального затвердження в Раді ЄС.
XS
SM
MD
LG