Доступність посилання

ТОП новини

Рік 2006. «Постой, паровоз!»


Сергій Згурець

У 2006 році лобісти вступу України в НАТО трохи занепали духом. Це сталося після того, як у парламенті сформувався новий пасьянс із достатньо потужним крилом «біло-блакитних» із їхнім прохолодним ставленням до НАТО.

Саме у 2006 році були зірвані маневри «Сі Бриз», які майже десять років поспіль проводились на території України в дусі програми «Партнерство задля миру».

А після складних політичних домовленостей Прем’єр-міністром країни знову стає Віктор Янукович.

Під час свого першого візиту до штаб-квартири НАТО у старій-новій якості Прем’єра він несподівано заявив, що Україна не збирається вступати до НАТО. Зі слів Януковича, подача заявки про приєднання до Плану дій із набуття членства в НАТО через кілька днів після завершення важкої політичної кризи в країні може призвести до появи нових громадських і політичних розколів.

Суперечки в Україні

При цьому команди Президента і Прем’єра починають сперечатися, хто ж саме має вирішальне право на формування зовнішньої політики країни. Причому один одного посилають шукати правди до недавно укладеного Універсалу єдності.

Проте там через розбіжності щодо НАТО між Президентом та лідерами Партії Регіонів, СПУ та КПУ щодо альянсу зафіксоване обтічне формулювання про «взаємовигідну співпрацю з НАТО».

Сам Віктор Янукович згодом заявляє, що йдеться не про остаточну відмову від Плану дій, а лише про тимчасове перенесення остаточного рішення з цього питання на період, коли буде досягнуто більшого рівня інформованості населення, і що остаточну відповідь дасть загальноукраїнський референдум.

Президент Ющенко каже, що Україна все ще має шанс підписати План дій щодо членства в НАТО.

НАТО почекає, доки Україна нарешті вирішить

Проте вже підготований до підписання між Києвом та Брюсселем План дій щодо членства в НАТО між НАТО та Україною відкладається у довгу шухляду. Що й підтвердив саміт альянсу у Ризі: Генсек НАТО Яап де Гооп Схеффер заявив, що альянс чекатиме, коли згоди буде досягнено в українському суспільстві.

Цільовий план Україна – НАТО на 2006 рік, який складався з понад чотирьохсот заходів, був загалом виконаний на 70 %. Приблизно на такому рівні було і виконання ЦП-2003 і ЦП-2004.

Але експерти стверджували, що дії українського уряду суперечать духові вільного підприємництва і не сприяють зближенню України з альянсом. Із 5,2 млн. грн., наданих на проведення заходів інформування щодо НАТО й євроатлантичного курсу України, за цільовим призначенням було використано тільки 800 тис. грн.

Кількість прихильників вступу України до НАТО серед українських громадян у 2006 році в середньому становила 21 %.

• Хартія про особливе партнерство: Кожен рік – особливий…

• Рік 2002. До НАТО під дзвін «Кольчуги»

• Рік 2003. Від Іраку до Тузли

• Рік 2004. «Помаранчевий»

• Рік 2005. «Інтенсифікований»

• Рік 2007. «Contra spem spero»
XS
SM
MD
LG