Доступність посилання

ТОП новини

Що світить пакистанському президентові?


Ірина Халупа Прага, 11 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – 4 місяці тому президент Пакистану Первез Мушарраф розлютив багато пакистанців, звільнивши голову Верховного Суду нібито за корупцію. А 10 липня він ризикнув вкотре розсердити консервативних мусульман, давши команду спецзагонам штурмувати Червону мечеть, яку захопили релігійні радикали. Яке майбутнє чекає пакистанського президента після цього кривавого протистояння? Із цим запитанням Радіо Свобода звернулося до Александра Леннона, фахівця з північно-азійських питань при вашингтонському Центрі Стратегічних та міжнародних студій.

Президент Пакистану Первез Мушарраф
(epa)
Радіо Свобода: До терактів 11 вересня 2001 року президент Мушарраф нібито мав гарні стосунки з консервативними мусульманськими групами. Після терактів, коли він став союзником США, ці стосунки стали напруженими. І як тепер на ці стосунки вплине його наказ штурмувати Червону мечеть?

Александр Леннон: Наскільки я розумію, ця група, що захопила червону мечеть, раніше не користувалася великою популярністю. У ширшому розумінні це може означати, що ця група є дещо ізольованою. Питання полягає в тому, чи цей штурм спровокує якусь симпатію до цієї групи, симпатію, якої досі не було. Дуже можливо, що репутація Мушаррафа зазнає внаслідок штурму збитків, й інші релігійні групи симпатизуватимуть тим, хто захопив мечеть. Однак я гадаю, що основні принципи цієї групи не мали широкої підтримки пакистанців. Все залежить від того, як громадськість сприйматиме кроки уряду в цій справі і чи ця релігійна група далі залишатиметься ізольованою.

- Щоб ефективно керувати країною, пакистанські лідери мусили покладатися на підтримку, з одного боку, середнього класу, а з іншого – консервативних мусульман. Чи Мушарраф ефективно балансував між цими групами відтоді, коли захопив владу 1999 року?

Александр Леннон: Мені здається, що як перед 11 вересня 2001 року, так і після того Мушарраф мусив балансувати між цими групами, щоб не допустити «талібанізації» Пакистану. Він використовував різні комбінації: переговори, утиски та різні методи, щоб поділити ці групи, щоб вони не об’єдналися проти уряду. Після 11 вересня змінилися стосунки Мушаррафа зі Сполученими Штатами. США від нього вимагали контролю над цими групами, більше сили і менше переговорів. Він не завжди дотримувався цих американських побажань. Були випадки, коли він вів переговори з лідерами бойових груп на певних територіях Пакистану, і США цього не підтримували.

- Ще до штурму Червоної мечеті говорилося, що Мушарраф втрачає підтримку громадськості. Чи це значить, що пакистанський середній клас та консервативні мусульмани стануть в опозицію до нього?

Александр Леннон: Я думаю, що люди збагнули: Пакистан не стає демократичнішою країною через дві основні причини. По перше, Мушарраф, будучи президентом, не хоче відмовитися також від позиції головнокомандувача збройними силами. І друга причина – звільнення Верховного судді нібито через корупцію. Ці дві речі довели до зниження його популярності, в тому числі і в лавах середнього класу.

- Ваші слова можна зрозуміти так, що Ви вважаєте: Мушаррафу ще недовго перебувати на посаді президента Пакистану?

Александр Леннон: Його становище у Пакистані є зараз хитким, і всі чекають, коли спалахне наступна криза. Це необов’язково може бути якийсь виступ народних мас. Може статися, що якась група військових організує переворот, щоб стабілізувати владу, не чекаючи тих народних виступів.

- Тож, на Вашу думку, президентство Мушаррафа закінчиться ще до кінця цього року? Чи навіть швидше?

Александр Леннон: Гадаю, зараз рано говорити про це. Є відчуття, що його час добігає кінця, і питання в тому, що буде потім – мирний та впорядкований перехідний період чи щось, пов’язане з більшим насильством. Цієї осені відбудеться низка виборів, і вони можуть стати каталізатором, що прискорить зміну системи в Пакистані.

Матеріали до теми:

• Що чекає владу в Пакистані після штурму Червоної мечеті? • Штурм Червоної мечеті в Пакистані може спричинити активізацію радикалів, вважає експерт
XS
SM
MD
LG