Доступність посилання

ТОП новини

Після вступу до НАТО Чехія почувається безпечніше, а на оборону видає найменше за всю свою історію


Оксана Пеленська Прага, 13 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Вісім років тому, у 1999 році, Чехія вступила до НАТО. За цей час її вояки неодноразово брали участь у миротворчих операціях на Балканах і в Афганістані, завоювавши при цьому авторитет передусім своїми мобільними польовими шпиталями і протихімічними підрозділами. А що приніс вступ до НАТО звичайному чехові, як вступ до Північноатлантичного союзу відбився на щоденному житті?

Ще не так давно, лише 8 років тому, преса в Чехії рясніла розповідями про проблеми весняного та осіннього призовів до армії, недобір новобранців.

Нині про ці проблеми вже ніхто не згадує.

Зі 130-тисячної армії призовників наприкінці минулого століття вона перетворилась на сучасну 38-тисячну команду вільнонайманих фахових вояків.

Та ця зміна, як і праця професійної армії, на щоденному житті чехів не позначилась, вважає речник Міністерства оборони Андрей Чіртек, хіба що майже зовсім не видно на вулицях, навіть у столиці, людей у військовій формі.

Хліб не подорожчав, безпека зросла, військові видатки скоротилися

Пересічний чех у своєму щоденному житті нічого не помічає, каже речник. Скажімо, ціна хліба після вступу країни до НАТО не змінилась.

Але невидимі ефекти безпеки, за його словами, дуже великі. Адже Чехія – мала країна, яка не має шансів оборонятись сама, а залежить від союзників.

«Завдяки вступові до НАТО ми не мусимо самі готуватись до якоїсь теоретичної оборони. Ми можемо мати невелику, але професійну армію. А мала армія коштує набагато менше, ніж велика, складена з новобранців. У зв’язку з цим мушу зазначити, що Чехія сьогодні на оборону видає найменше у своїй історії – лише 1,4% валового внутрішнього продукту», – розповідає Андрей Чіртек.

Партнери по НАТО оцінюють співпрацю з чехами у миротворчих місіях як успішну. Зокрема, використання сучасних технологій у протихімічній обороні висунуло чехів на чільне місце в Північноатлантичному союзі. Добре знають в Афганістані й чеські військові шпиталі, які надають допомогу цивільному населенню.

НАТО несе інвестиції, але населенню бракує інформації

Вступ до НАТО – це також інвестиції, каже Чіртек: «Зі вступом до НАТО країна стає складовою певної цивілізації, її цінностей. Це відразу зауважують закордонні інвестори і підприємці, які докладають зусиль до того, щоб у нинішньому глобалізованому світі країна розквітала».

Чого бракує пересічному чехові, так це більшого інформування про НАТО, його місію й щоденну роботу.

Саме це, на думку фахівців, є причиною, чому чехи нині у своїй більшості негативно ставляться до плану розташування елементів американської протиракетної оборони на своїх теренах.

Матеріали до теми:

• Хартія про особливе партнерство: Кожен рік – особливий… • Співпраця ВМС України і флотів країн НАТО • Студенти варшавської Військової технічної академії мріють про професійну кар''єру в структурах НАТО • ЛАТО про НАТО • Що дало Польщі членство в НАТО?
XS
SM
MD
LG