Доступність посилання

ТОП новини

Студенти варшавської Військової технічної академії мріють про професійну кар''єру в структурах НАТО


Єва Поштар Варшава, 5 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Запровадження нових натовських програм навчання, скорочення числа студентів військових академій, відкриття нових факультетів також для цивільних студентів – це лише деякі наслідки реформи військового шкільництва у Польщі після вступу цієї країни до НАТО. Радіо Свобода стало гостем студентів одного з найпрестижніших польських вузів – Військової технічної академії у Варшаві, яка займається вишколом кадрів для потреб НАТО.

«Ми приймаємо у нашу школу найкращих із найкращих і виховуємо офіцерів ХХІ століття», – сказали Радіо Свобода представники варшавської Військової технічної академії.

У комплексі будинків академії поряд стоять гуртожитки цивільних та військових студентів. Будинки майбутніх офіцерів стережуть військові охоронці. Польська молодь охоче студіює в цій престижній вищій школі. Закінчивши її, кожен отримує крім офіцерського звання ще й диплом інженера певного фаху.

Радіо Свобода зустрілось із речником Військової технічної академії і з двома студентами-відмінниками. Для деяких молодих поляків, як для Пьотра Каранковського, військові студії – це продовження родинних традицій. Пьотр каже, що він хоче бути офіцером ще й тому, що військо користується великою пошаною серед польського суспільства.

Пьотр Каранковський: «Ми беремо участь у військових миротворчих місіях. Військо допомагає людству змагатися зі стихійними лихами. Тому, думаю, що праця у війську – непоганий спосіб життя. Маємо щораз кращу військову техніку, яка дає нам змогу ефективніше працювати й допомагати».

Стару зброю, ще радянського виробництва, замінюють на сучасну

У Військовій технічній академії розповіли, що одним із найбільших досягнень членства Польщі в Північноатлантичному альянсі є те, що польська армія тепер має у багато разів більше військової техніки. Стару зброю, ще радянського виробництва, замінюють найсучаснішою, натовською. Зрозуміло, що й військові вищі школи скористалися з цього.

Речник варшавської Військової технічної академії полковник Єжи Марковський розповів: «Програми навчання відкинули погану спадщину минулого... Ми вчимо офіцерів, опираючись на найсучасніші досягнення інформатики і електроніки. Також на новинки технології, такі як оптична електроніка. Ми слідкуємо за цим. Завдяки тому, що ми в НАТО, освоєння нових технічних розробок обійдеться нам у меншу суму, ніж якби ми самотужки це хотіли робити».

Знову повертаємося до розмови з відмінниками-першокурсниками. Дізнаємося, що студенти (не тільки відмінники) отримують безкоштовно житло, військову форму. А стипендія становить 70 євро.

Польські фахівці працюють у структурах НАТО

Старші рядові хорунжі –Анна Кжиштонь і Пьотр Каранковський – розповіли, про що вони мріють, коли закінчать навчання в академії.

Пьотр Каранковський: «Я маю намір продовжувати військову кар''єру. У війську чекають на мене підвищення у званні – аж до верхів військової ієрархії. Коли буде така можливість, я скористаюсь з нагоди, щоб працювати в структурах НАТО за кордоном, або тут у Польщі над втіленням натовських програм».

Анна Кжиштонь: «Студент академії знає, що його кар''єра пов''язана з польським військом. Однак ніщо не стоїть на заваді, щоб потрапити пізніше у структури НАТО. Прикладом є ректор нашої академії, який перейшов до Європейського агентства оборони».

Не лише колишній ректор академії працює зараз у структурах Північноатлантичного альянсу. Щороку там працюють і науково-дослідницькі групи з цієї варшавської вищої військової школи.

Єжи Марковський: «Понад півсотні наших науковців працюють у науково-дослідницьких структурах НАТО, таких як Research Technology Organization та інших. Цим користуються як війська альянсу, так і польське військо».

Працюючи у Західній Європі, польський офіцер може й заробити у кілька разів більше, ніж у своїй країні. Польські офіцери, закінчивши навчання в престижних військових училищах, займають керівні посади в структурах НАТО у Брюсселі та Вашингтоні.

Студентка варшавської академії Анна Кжиштонь зізналася Радіо Свобода, що навчаючись у цій традиційно чоловічій вищій школі, вона почуває себе добре, хоча дівчат-студенток у цьому закладі тільки 10 відсотків.

Матеріали до теми:

• Генсек НАТО: «Україна має сама вирішувати, чи рухатися їх у напрямку членства в альянсі» • ЛАТО про НАТО • Що дало Польщі членство в НАТО? • Заступник держсекретаря МЗС І. Клява: сьогодні членство Латвії в НАТО стало нормою життя для латвійців • «Україні було б не складно вступити до НАТО – якщо країна сама цього захоче і якщо встановить демократичний контроль над армією» - експерт • Підсумки форуму «Євроатлантичне майбутнє України» (Прямий ефір) • Нова багатонаціональна військова поліція НАТО • Євроатлантична інтеграція України триває • Віктор Ющенко: У зв''язку з можливим перенаціленням російських ракет на об’єкти у Європі Україна повинна прискорити вступ у НАТО • Міжнародний форум «Євроатлантичне майбутнє України» • «НАТО: свій чи чужий?»
XS
SM
MD
LG