Доступність посилання

ТОП новини

Підсумки форуму «Євроатлантичне майбутнє України»


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Віталій Портников
Гості Свободи: Анатолій Лопата – генерал, колишній керівник Генштабу України; Ілько Кучерів – керівник Фонду "Демократичні ініціативи".

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Віталій Портников: Щодо долі Російського Чорноморського флоту, то наскільки перебування в українських територіальних водах, в Севастополі взагалі буде так чи інакше позначатися на інтеграції України?

Анатолій Лопата: За домовленістю, ми повинні дати можливість вийти Російському флоту в 2017 році. Але на сьогоднішній день Росія робить все для того, щоб залишитися в Севастополі, на Чорному морі в нас на базах ВМС ще довго.

А ваші експерти, учасники формуму говорили взагалі про Чорноморський флот? Що це для них: безпека, небезпека для інтеграції України в НАТО, загроза чи просто такий чинник, який можна і не враховувати?

Ілько Кучерів: Прямо про Чорноморський флот не говорили, говорили про співробітництво в зоні Чорноморського басейну.

Тут є, безумовно, певні питання, тому що частина країн є членами НАТО, частина країн щойно вступили в НАТО, такі як Румунія і Болгарія, є зона нестабільності, я маю на увазі в першу чергу Абхазію. Так що є багато таких спільних проблем, які потрібно якимось чином вирішувати.

Головне, що цей регіон надзвичайно перспективний економічно. При стабільній ситуації, при інвестиціях там справді може відбутися “економічне чудо”.

Єдине, що про Чорноморський флот так опосередковано говорять, що навіщо взагалі потрібен такий флот і в такій кількості, і за таку величезну ціну. Не тільки з точки зору того, що він впливає на ситуацію в Україні, а взагалі з точки зору цього регіону. Очевидно, тому що Росія готова платити.

Ілько Кучерів: Росія готова платити, але краще б вони витрачали гроші на своїх пенсіонерів, можливо. Хоча це проблема Росії.

А з точки зору питань безпеки, то хто там збирається з ким воювати? Я не є воєнним спеціалістом, може, пан генерал про це більше може сказати, але такий флот фактично там не потрібний.

Анатолій Лопата: Росія ніколи не позбудеться свого флоту в зоні Чорного моря. Ніколи! Вона декларує його розвиток, і ми повинні бути впевненими в тому, що вона виборювала цю можливість, можливість ходити через Босфор і Дарданелли. На сьогоднішній день, маючи таку можливість і флот, Росії залишиться, я думаю, надовго, назавжди.

Саме в Криму?

Анатолій Лопата: Я не хотів би сказати. Вона так хоче.

Ви маєте на увазі саме Чорноморський басейн і ці порти, які є в Росії, звісно, на російській території?

Анатолій Лопата: Так, якраз.

А український флот, до речі, ходить через Босфор і Дарданелли?

Анатолій Лопата: Ходить, звичайно.

Ми вперше зараз проводимо навчання, свої навчання своїми силами, це вперше ми спромоглися послати туди свій корабель, який достойно представляє Середземне море.

Виникає питання, наскільки взагалі Україна може бути помітною: помітна в НАТО, помітна в оцих миротворчих зусиллях?

Анатолій Лопата: Я повинен сказати, що вага на сьогоднішній день офіцерських кадрів нашого флоту ВМС зростає.

Чому? Якщо раніше ми могли послати свій корабель, свій сторожовий, наприклад, корабель у Середземномор’я, то на його борту були, звичайно, досвідчені адмірали, які б могли допомогти командирам молодим справитися з завданнями в цьому. Сьогодні туди відправляється капітан другого рангу. Тобто, він має таку ж фахову підготовку і здатний виконувати завдання самостійно. Не треба мати достатньо високого рангу офіцерів на цьому борту.

Я чому про це запитав? Бо сьогодні Президент України Віктор Ющенко говорив про те, що будуть говорити під час саміту ГУАМ про створення миротворчого батальйону ГУАМ, щоб він брав участь у тих гарячих точках, які є на пострадянському просторі.

Наскільки взагалі всі ці бажання України миротворчі реалістичні?


Ілько Кучерів: Всі експерти говорять про те, що українські солдати є просто чудовими, що їхні людські якості, коли вже не техніка вирішує, а вирішує воля і характер воїна, то тут українці одні з найкращих воїнів у світі. Мають таку репутацію.

Якщо говорити про помітність України, якщо заторкнули цю тему, то якраз вступ України до НАТО дозволить Україні мати колосальні політичні вигоди, тому що в НАТО всі рішення приймаються консенсусом, і Україна зможе впливати на світову політику саме через те, що вона буде членом НАТО.

Анатолій Лопата: Я міг би добавити до того, що дійсно ми можемо пишатися нашими людьми, які виконують сьогодні свої завдання в двох країнах.

Я вам повинен сказати, що всі ті люди, хто пройшов школу в миротворчих підрозділах, вони мають зовсім інший погляд на виконання цих завдань і, як правило, отримали високу оцінку командування тих підрозділів, куди вони входили, і керівництва країн, де вони перебували. Це люди високого фаху і високої гідності! Це наші українці, і ми можемо дійсно цим пишатися!

Можу сказати, що в цих людей просто інакший абсолютно досвід військовий.

Знову ж таки, повертаючись до цієї миротворчої теми, про яку казав Президент Ющенко, виходить, що ми знову конкуруємо з Росією як миротворці в СНД?


Анатолій Лопата: Ми не маємо конкуренції.

Ілько Кучерів: Якщо ми живемо в системі ринковій, то ми з усіма конкуруємо: і в зброї, і в мирних ініціативах. Держава повинна проявляти свої ініціативи для того, щоб бути помітною у світі.

Стосовно Росії, то, безумовно, є певна конкуренція. Але ми повинні в першу чергу знати, що в нас є свої національні інтереси, а в росіян — свої національні інтереси, і ми країни різного масштабу. Ми набагато менші, ніж Росія, тому у нас повинна бути інша стратегія.

Яка?

Ілько Кучерів: Стратегія, яка будується на національних інтересах України.

Якщо казати про стратегічну перспективу, то це те, що задекларовано Президентом у відповідних указах: вступ до СОТ, дасть Бог, в цьому році, вступ до НАТО і вступ до ЄС.

Але це все не самоціль, а тільки кроки в розвитку нашої держави.

Анатолій Лопата: Це можливість бути рівним партнером у виконанні завдань, таких спільних завдань у боротьбі з тероризмом. Ми тут дійсно готові до виконання цих завдань.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Матеріали до теми:

• Міжнародний форум «Євроатлантичне майбутнє України» • Євроатлантична інтеграція України триває • Віктор Ющенко: У зв''язку з можливим перенаціленням російських ракет на об’єкти у Європі Україна повинна прискорити вступ у НАТО • «НАТО: свій чи чужий?»

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG