Доступність посилання

ТОП новини

Чи завдала шкоди фосфорна аварія на Львівщині сусідній Волині?


Валентина Одарченко Луцьк, 18 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні волинські екологи отримали перші результати досліджень молока у господарствах Горохівського району, який межує з Буським районом Львівщини. Шкідливих речовин у ньому не виявлено. У цьому районі під особливим наглядом перебувають близько десятка сіл.

Глибоку діагностику повітря, ґрунту і молока у селах Горохівського району проводять з понеділка. Як повідомив начальник управління Міністерства з надзвичайних ситуацій Микола Штирхун, до цього часу вони відповідають нормам.

Микола Штирхун: «Виконали перший етап – перевищень немає, і є вже дані з ночі – також немає перевищень».

Керівник облдержадміністрації спростовує чутки

Тим часом на Волині, як і на Рівненщині, катастрофічно швидко поширюються чутки про виявлені негативні наслідки фосфорної аварії. Голова Волинської облдержадміністрації Володимир Бондар спростував чутки під час екстреної наради, посилаючись на результати роботи фахівців.

Володимир Бондар: «Наслідки проходження цієї хмари ми будемо мати тільки тоді, коли матимемо глибші результати серйозних досліджень. Ми провели перші дослідження по всьому напрямку географічно – і не бачимо результатів проходження цієї хмари. Принаймні відчутних результатів… Ми будемо проводити їх далі. І дивитися, чи є туман, димка, чи випадає вона, яка реакція. Сьогодні ми відповідей на ці запитання не маємо – знаємо тільки, що якихось змін в екологічному середовищі області поки що не зафіксували».

За кілька днів волиняни отримають результати додаткових досліджень. На всякий випадок людей у Горохівському районі закликають не пити молоко, а також воду з відкритих водойм, не купатися, не їсти овочі з городів, і не виходити на вулицю без зайвої потреби.

Лікарів попередили – приділяти увагу скаргам на будь-які симптоми

Як і на Львівщині, від тутешніх господарств не приймають зерно і молоко, як і з кількох сіл Ратнівського району та міста Берестечка. У селах організовані додаткові медпункти, а лікарів попередили, щоб приділяти увагу потрібно кожному скаржнику на здоров’я, незалежно від симптомів.

Тим часом у Луцьку водночас зникло все активоване вугілля – в обласному центрі на аптеках висять повідомлення про відсутність цього препарату.

Матеріали до теми:

• Прокуратура розглядає 4 версії техногенної аварії на Львівщині, однією з яких є втручання сторонніх осіб • Катастрофа на Львівщині: медичні аспекти • Єврокомісія пропонує допомогу Україні у ліквідації наслідків аварії під Львовом • Людський аспект техногенної аварії на Львівщині • Другий день ліквідації техногенної аварії на Львівщині • Техногенні катастрофи і відповідальність влади (Прямий ефір) • Які можливі наслідки горіння цистерн з отруйним фосфором у результаті аварії на Львівщині? Інтерв’ю з колишнім міністром екології та природного середовища Сергієм Курикіним • Як слід транспортувати небезпечні речовини? • Летючий фосфор. Залізнична аварія на Львівщині
XS
SM
MD
LG