Доступність посилання

ТОП новини

Польські екологи проти жителів міста Аугустув. Як зберегти природу і збудувати необхідну трасу.


Єва Поштар Варшава, 31 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Справа обхідної дороги міста Аугустув, що у Підляському воєводстві Польщі, вже 15 років чекає вирішення. Зараз ця дорога стала фрагментом траси Via Baltica, європейського транспортного коридору, що з’єднує країни Балтики з півднем Європи. Жителі міста домагаються негайно почати будівництво дороги. Екологи виступають проти проведення автотраси через природний заповідник, що планує влада. Навіть Євросоюз вимагає, щоб Польща припинила це будівництво.

Один з краєвидів річки Роспуда
(wikimedia.pl)
Ще минулої зими активісти екологічних організацій таборували в наметовому містечку в долині річки Роспуда. Тут влада хоче будувати об''їзну дорогу, щоб розвантажити потік автомобілів. Кожного дня транзитом через Аугустув проходить до 15 тисяч машин та вантажівок.

Справа набула великого резонансу, як у Польщі, так і поза її межами. Врешті-решт навесні конфлікт затих. Тоді почався період розмноження птахів, і законом встановлено мораторій на будівельні роботи в долині річки Роспуда. Однак цей мораторій закінчується першого серпня. У середу бульдозери будівельників мали б заїхати до заповідника.

1 серпня має відновитися будівництво

Ще до першого серпня конфлікт між екологами та мешканцями Аугустува спалахнув з новою силою. У понеділок мешканці перекрили головну вулицю міста для вантажівок та обіцяли розігнати нове наметове містечко екологів. Польський прем’єр-міністр Ярослав Качинський швидко відреагував на події. Щоб ситуація не вийшла з-під контролю, у вівторок він повідомив, що вирішив припинити будівництво об’їзної дороги через долину річки Роспуда.

Керівник польського відділення міжнародної екологічної організації Green Peace Мацєй Мускат каже, що важливим є те, щоб польський уряд не чекав рішення Європейського суду, а вже готувався до альтернативного варіанту траси.

Проте мешканці міста Аугустув, чекати не хочуть. Вони погрожують, що до рішення Європейського суду будуть перекривати дорогу в місті. Вони не хочуть мати біля своїх вікон тисячі вантажівок, не хочуть ризикувати життям, перетинаючи дорогу.

Мер міста Аугустув Лешек Цєсьлік, каже, що цю справу треба негайно вирішити.

Польські коментатори наголошують, що проблему заповідника в долині річки Роспуда треба вирішити без зайвих емоцій. Це тому, що подібних конфліктів у Польщі може бути більше, оскільки до чемпіонату Євро 2012 треба буде збудувати ще кілька тисяч кілометрів доріг.

Матеріали до теми:

• Єврокомісія проти будівництва дороги в польському заповіднику • "КРИХКЕ ДОВКІЛЛЯ" • Литовський спортсмен пливе через Балтійське море, щоб привернути увагу громадськості до захисту екології • Відповідь ЄС на зміни климату
XS
SM
MD
LG