Доступність посилання

ТОП новини

Російський «Ґазпром» відклав на тиждень скорочення обсягів поставок газу до Білорусі


Російський газовий монополіст отримав від Мінська першу частку його боргу. У «Ґазпромі» очікують цілковитого завершення розрахунків за борги за газ до наступного четвера і стовідсоткового погашення наявних платежів за газ.

Російський газовий монополіст отримав від Мінська першу частку його боргу в 190 мільйонів доларів із загальної суми в 460 мільйонів.

Представник «Ґазпрому» Серґей Купріянов підтвердив, що у п’ятницю білоруське підприємство «Белтрансгаз» зробило перший платіж за значну частину заборгованості перед «Ґазпромом».

За словами Купріянова, його компанія побачила «реальні кроки з боку Білорусі для врегулювання боргової проблеми» і тому вирішила наразі не запроваджувати обмеження поставок.

Водночас, наголосив він, у «Ґазпромі» очікують цілковитого завершення розрахунків за борги за газ до наступного четвера і стовідсоткового погашення наявних платежів за газ.

Раніше постачання газу з Росії до Білорусі збиралися скоротити на 45 відсотків від ранку 3 серпня.

Оголошене скорочення викликало стривоженість у Європі, куди частина російського газу йде транзитом через Білорусь. У «Ґазпромі» запевняли, що постачання газу до Європи не опиниться під загрозою.

Президент Білорусі Аляксандр Лукашенка звинуватив у четвер Росію в намаганні економічно поглинути його країну, але заявив, що борг сплатить за рахунок резервного фонду. За його словами, ці витрати має перекрити майбутній кредит від Венесуели.

На початку року «Ґазпром» більш як удвічі підвищив ціну на свій газ для Білорусі.
XS
SM
MD
LG