Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Ющенко просить ЦВК повторно розглянути реєстрацію Блоку Юлії Тимошенко на вибори Верховної Ради


Заступник голови Секретаріату Президента, представник Президента в Центрвиборчкомі і Конституційному Суді Марина Ставнійчук зазначила, що це прохання Президента в жодному разі не можна вважати за тиск на ЦВК. Вона наголосила, що Президент як гарант Конституції й гарант дотримання прав громадян зобов’язаний втрутитися в цей процес. Блок Юлії Тимошенко вже звернувся з позовом до Окружного адміністративного суду Києва щодо бездіяльності ЦВК у питанні реєстрації БЮТ для участі у дострокових парламентських виборах. Тим часом прихильники БЮТ від суботи проводять акції протесту під будинком Центральної виборчої комісії.


Про це журналістам повідомила заступник голови Секретаріату Президента, представник Президента в Центрвиборчкомі і Конституційному Суді Марина Ставнійчук.

«Звертаюся із проханням до Центральної виборчої комісії ще раз повернутися до питання реєстрації кандидатів у народні депутати України від Блоку Юлії Тимошенко в добровільному порядку, не очікуючи судового рішення за адміністративним позовом Блоку Юлії Тимошенко до Центральної виборчої комісії», – передала Ставнійчук прохання Президента.

За її словами, 13 серпня Президентові надійшов лист від Тимошенко з проханням вжити необхідних заходів для забезпечення прав і свобод громадян при проведенні позачергових виборів Ради.

При цьому Марина Ставнійчук зазначила, що це прохання Президента в жодному разі не можна вважати за тиск на ЦВК.

Вона наголосила, що Президент як гарант Конституції й гарант дотримання прав громадян зобов’язаний втрутитися в цей процес.

Тим часом прихильники Блоку Юлії Тимошенко від суботи проводять акції протесту під будинком Центральної виборчої комісії. Там же поставили понад десяток агітаційних наметів БЮТ.

Водночас 8 членів ЦВК, які представляють чи підтримують коаліційні партії, заявили про «грубий і неприхований тиск» і «спробу незаконного впливу» з боку БЮТ.

Як тиск вони сприйняли звинувачення в упередженості і заангажованості, які називають «безпідставними».

А організацію під стінами Центрвиборчкому «публічних заходів передвиборної агітації» Блоку Юлії Тимошенко вони розцінюють як «провокацію».

БЮТ як незареєстрований «суб’єкт виборчого процесу» «не має права вести агітацію згідно з законом», наголошують вони.

Кілька «коаліційних» членів ЦВК також назвали «тиском» і «незаконним впливом» на них заяви «іншого суб’єкта виборчого процесу» про кримінальну відповідальність, яка може чекати на них.

Про таку кримінальну відповідальність деяких членів ЦВК в разі виявлення фактів зловживання службовим становищем і порушення закону при ухваленні рішень навколо реєстрації БЮТ заявив у суботу центральний штаб блоку «Наша Україна – Народна самооборона».

Цей блок також назвав рішення Центрвиборчкому щодо БЮТ «відвертим політичним замовленням» і «проявом політичних репресій» і вимагає від ЦВК негайно зареєструвати Блок Юлії Тимошенко.

У неділю з заявою про те, що списки кандидатів на депутати від БЮТ відповідають вимогам закону, виступила заступниця голови Секретаріату Президента і представник Президента в ЦВК і Конституційному Суді Марина Ставнійчук, яка раніше була заступницею голови ЦВК.

Вона наголосила, що «місце проживання», яке закон вимагає повідомити про кандидатів у їхньому списку, – це лише адміністративно-територіальна одиниця, а не повна поштова адреса.

У ніч із п’ятниці на суботу Центральна виборча комісія не зареєструвала список кандидатів на народних депутатів від Блоку Юлії Тимошенко і водночас не відмовила в його реєстрації.

За те, щоб зареєструвати список, проголосували тільки 7 членів ЦВК за необхідних принаймні 8. Інші 7 із присутніх 14 утрималися.

Опозиційні партії мають у ЦВК 7 представників, коаліційні – 8 із загалом 15.

Причиною чи приводом стало те, що в списку кандидатів від БЮТ, на відміну від списків інших політичних сил, було вказане саме «місце проживання» кандидатів, що обумовлено закон, тобто населений пункт, а не повна поштова адреса, як подавали інші партії. Водночас повні адреси кандидатів були в інших супровідних документах.

При цьому в п’ятницю збіг останній термін для реєстрації чи нереєстрації БЮТ. Із моменту подачі документів на реєстрацію від партії чи блоку ЦВК має, відповідно до законодавчої норми, протягом трьох діб зареєструвати цю політичну силу або відмовити в реєстрації.

Блок Юлії Тимошенко вже звернувся з позовом до Окружного адміністративного суду Києва щодо бездіяльності ЦВК у питанні реєстрації БЮТ для участі у дострокових парламентських виборах.

Про це в інтерв’ю агентству УНІАН повідомив представник БЮТ у ЦВК Петро Крупко.

«БЮТ звернувся до суду на другий день після того, як ЦВК продемонструвала свою бездіяльність, яка не ґрунтується на юридичних підставах. Я бачив, як з 10-ї години члени ЦВК радилися і лише після 23-ї розпочалось засідання. Це робилося свідомо для того, щоб рішення не прийняти», – сказав Крупко.

За його словами, засідання суду з розгляду цієї справи відбудеться завтра, 14 серпня.

Матеріали до теми:

• Реєстрація по-бютівськи • БЮТ оскаржує в суді нереєстрацію його ЦВК на дострокові вибори Верховної Ради • Центрвиборчком не зареєстрував виборчий список БЮТ, але й тим часом не відмовив у реєстрації • ЦВК у суботу зареєструвала блок «Наша Україна – Народна самооборона», партію «Всеукраїнське об’єднання „Свобода“» та Блок Литвина
XS
SM
MD
LG