Доступність посилання

ТОП новини

“Суд та й годі”. Суддів має обирати народ – в один голос твердять представники різнокольорових партій


/images/photo/small_arrow_blue.gif    ДОВІДКА: Програми партій – судочинство --> /article/2007/9/26ED8DC2-02A3-41F5-9B9B-2651E9ADE012.html /images/photo/small_arrow_blue.gif    ФОТОГАЛЕРЕЯ. Судочинство в Україні --> javascript:OpenWin( Віола Бурда, Олександр Лащенко В Америці до суду звертається, за статистикою, кожен четвертий мешканець. У державах Євросоюзу – кожен п’ятий. Натомість у країнах так званого пострадянського простору – лише кожен дванадцятий. Красномовне свідчення довіри до судів, констатують експерти. А найбільше потерпають від несправедливого судочинства ті люди, що не мають грошей на хабарі – зазначає представник міжнародної неурядової організації “Транспаренсі Інтернешнл” Міклош Маршалл. Те, що із служителями Феміди є в Україні проблеми – визнають усі, особливо політики перед виборами. А що конкретно вони пропонують для того аби судді не брали хабарі?

В СУДІ БАГАТО РОБОТИ…

Архіви, архіви, архіви...
Щоб побачити, як працюється одному з українських судів, кореспондентка Радіо Свобода Марічка Набока завітала сьогодні до Печерському райсуду Києва. Звичайним його не назвеш, адже саме його розташування у центрі столиці призводить до того, що якраз тут розглядають важливі для держави справи. Але до цього суду звертаються не тільки можновладці, а й пересічні позивачі. Звертаються – як до будь-якого іншого суду в Україні.

«У Печерському райсуді людей не дуже багато. Але всі знервовані й злі. Голова суду Інна Отрош спілкуватися не захотіла. І спілкуватися з пресою працівникам установи в робочий час дозволу теж не дала:

- Якщо я не хочу відволікати навіть на 3 хвилини працівників, то саме тому, що дуже багато роботи. Будь ласка, поза межами робочого дня, а зараз я не можу - всі працюють, і я працюю. А роботи - багато, у суді завжди багато роботи. Ви так багато пишете, я не люблю оцієї публічності…

Нечемне поводження у державних установах для українців не новина. Андрій, який провів не одну годину в чергах одного з київрайсудів знає про це зі свого досвіду. Його справу розглядали замість визначених 2 міс – майже півроку:

"... людей не дуже багато, але всі знервовані й злі."
- Мені батьки купили машину, але утримувати її я мав її повністю сам. Я потрапив в аварію в якій винен був інший водій. його страх компанія мала виплатити мені гроші. але лише після вироку суду. Замість за законом 2 місяців мені довелося чекати з грудня по квітень. Майже півроку! Хабара треба було дати, але ж в мене грошей нема...

Андрій упевнений, що без грошей вирішити вчасно і справедливо свою справу в суді просто неможливо. І його більш-менш успішний випадок –просто дивина».


Ситуацію в судовій владі визначає головна її риса - її слабкість. Так вважає заступник Міністра Кабміну, глава Управління правового забезпечення Секретаріату уряду та 27-й номер виборчого списку Партії регіонів Олена Лукаш. У програмі “Дійова особа” – спільному проекті Радіо “Свобода” та “Нашого радіо”, Олена Лукаш висловила свою думку стосовно того, з чого треба починати, аби судді не брали хабарі:

«Треба посилити судову систему. Як можна пред»являти вимоги щодо своєчасного розгляду справ чи неправильного застосування нормативно-правових актів людині, яка сидить у халупі і не має навіть проводового радіо(я була в таких судах - це Харківська область, не Сибір)? Це передчасно… Треба встановити баланс – суддям створити і належні умови, і посилити відповідальність… »

КОРПОРАТИВНИМ СУДОМ – ПО СУДДІВСЬКІЙ КОРУПЦІЇ!

Тим часом, на відміну від України, в деяких інших державах знайшли протиотруту для корупції в судах. Наприклад – у Польщі, колишній соціалістичній державі, як розповідає варшавська кореспондентка Радіо Свобода Єва Поштар, вирішили заснувати корпоративні суди. Тобто, якщо будь-якого суддю ловлять «на гарячому»(на отриманні хабара або порушенні іншої статті кримінального кодексу), то протягом 24 годин суд має вирішити - чи скасрвувати цьому судді-порушнику його недоторканість. Досі справіи про зняття недоторканості з суддів затягувалося на роки, судді Були практично над законом. Наприклад, колишнього міністра юстицій та Верховного прокурора не вдається покарати вже кілька років та довести його причетність до дорожньої пригоди внаслідок якої він тяжко поранив жінку-водія, вона стала калікою…

ПООБІЦЯЙТЕ НАМ НАЙГУМАННІШИЙ СУД У СВІТІ!

Дві третини українців не довіряють судам. Такими є дані дослідження Інституту соціальної та політичної психології. Корупція, суди завалені справами, по всій Україні із майже восьми сотень їхніх приміщень лише кожне десяте придатне для роботи – заявляв раніше Президент Ющенко. Що пропонують політики перед виборами, аби служителі Феміди не брали хабарі?

Партія Регіонів у своїй програмі одним реченням згадує про невідкладність судової реформи, яка “затвердить незалежне правосуддя та пряму виборність суддів громадянами”. Член виборчого списку регіоналів Дмитро Святаш одним зі шляхів протидії хабарництву серед суддів бачить зняття недоторканності і поки юристи та політики розбираються чи було засідання парламенту легітимним, Партія регіонів вже хвалиться проголосованим першим кроком у судовій реформі:

Дмитро Святаш
«Ми вже не просто пропонуємо, а проголосували закон про зняття недоторканості депутатів, президента та суддів. Бо фактично зараз є каста навіть не недоторканих, а є таке російське слово – «нєприкасаємих». Ці судді можуть чинити свавілля. І ще ми пропонуємо ввести інститут виборності суддів хоча б на адміністративних засадах – як це є в більшості демократичних країн…Коли і прокурори, і судді обираються за мажоритарним принципом, де живуть – там місцева громада хай їх і обирає. Бо якщо немає довіри людей, то людина не може працювати ані прокурором, ані суддею… »

“Створити незалежну Судову палату для переатестації всіх суддів та перевірки відповідності їхніх доходів майновому стану”. Пропонує у своїй виборчій програмі Блок "НАША УКРАЇНА – НАРОДНА САМООБОРОНА". Член виборчого спису блоку Юрій Кармазін водночас теж говорить про скасування необмеженої недоторканності суддів, але не згадує про закон щодо зняття недоторканості, який коаліція проголосувала кілька днів тому:

Юрій Кармазін
«Йдеться про те, щоб внести зміни до Конституції і усунути небажану недоторканість суддів, як і депутатів – бо вона сприяє корупції. Друге – треба реформувати систему зарплатні суддів - не може бути різниці в рази у зарплатах Суддя не може бути бідним, це зрозуміло, щоб він не брав хабарів. Тому пропонується провести переатестацію суддів з тим, щоби перевірити їх звання, скільки в кого було скасованих рішень - за це зараз ніхто відповідальності не несе. От люди на зустрічах кажуть про те, що передчасно дали суддям по життєве призначення на посаду, оскільки йдеться ні багато ні мало – про 10 тисяч людей, вони фактично недоторкані - їх не можна зняти з посади…»

БЮТ пропонує надати людям можливість обирати і відкликати суддів. Голів судів - змінювати. А також – створити незалежні від будь-якої гілки влади дисциплінарні комісії, які звільнятимуть суддів, визнаних винуватими в ухваленні свідомо неправосудних рішень. І скасувати судовий збір для громадян. Чотирнадцятий номер виборчого списку БЮТ Андрій Шкіль коментує пропозиції блоку:

Андрій Шкіль
«Як на мене, це революційний підхід: зараз суддів призначають Президент і парламент, а ми пропонуємо аби суддів і прокурорів люди обирали ... Тобто, районного суддю обирає район, обласного – область, а Верховних суддів – в принципі, може обирати парламент або народ. Але тут така ситуація – проста людина дуже рідко звертається до Верховного суду, тому тут можна розглядати питання – хто саме має обирати цих суддів… ».




Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

XS
SM
MD
LG