Доступність посилання

ТОП новини

Чільний американський командувач в Іраку говорить про успіхи політики нарощування кількості військ, конгресмени-демократи говорять про стратегічну невдачу


У понеділок на спільному засіданні двох комітетів Палати Представників Конгресу США почалися слухання про війну в Іраку.

У понеділок на спільному засіданні двох комітетів Палати Представників Конгресу США почалися слухання про війну в Іраку.

Головна тема – як змінилося становище в Іраку після того, як до країни ввели додатково 30 тисяч американських військовослужбовців, щоб зупинити громадянську війну.

На слуханні командувач американських військ в Іраку генерал Дейвид Петреус заявив, що воєнні цілі збільшення кількості військ значною мірою досягнені, і останніми місяцями війська коаліції і іракські сили безпеки досягли значного поступу в галузі безпеки.

На його думку, США можуть до середини наступного року скоротити кількість своїх військ в Іраку до рівнів перед їхнім нарощуванням – до 132 тисяч військовослужбовців.

Генерал рекомендує вивести перші 4 тисячі вже в грудні.

Але він застеріг, що «передчасне» виведення американських військ із Іраку мало б «руйнівні наслідки».

Дейвид Петреус також звинуватив сусідній Іран у веденні війни в Іраку проти іракської держави і військ під проводом США «чужими руками» – за допомогою шиїтських повстанців, підтримуваних Тегераном.

Посол США в Багдаді Раян Крокер у свою чергу висловив думку, що мети створити Ірак безпечний, стабільний, демократичний і мирний можна досягти.

Перед початком слухання голова Комітету з закордонних справ Палати Представників демократ Том Лантос заявив, що, хоча зростання американської воєнної присутності в Іраку дало деякі тактичні успіхи, зі стратегічного погляду воно зазнало невдачі.

Цього ж дня, в понеділок, у Багдаді повідомили про загибель в Іраку ще 9 американських військовослужбовців.
XS
SM
MD
LG