Доступність посилання

ТОП новини

Синдром політімунітету: перед законом рівні всі?


/images/photo/small_arrow_blue.gif    ДОВІДКА: Програми партій – Недоторканність --> /article/2007/9/A7A03DC3-90A3-4584-87A4-0B74D6C74C8C.html /images/photo/small_arrow_blue.gif    ФОТОГАЛЕРЕЯ. Перед законом рівні всі? --> javascript:OpenWin( Надія Шерстюк, Олександр Лащенко “Народним депутатам гарантується депутатська недоторканність. Депутати не можуть бути без згоди Верховної Ради притягнені до кримінальної відповідальності, затримані або заарештовані”. Це визначає 80 стаття Конституції України. Але прикметою нинішніх виборів є заклики політиків ЗНЯТИ імунітет із народних обранців. Чи зроблять вони це, зайнявши омріяні місця під куполом Верховної Ради? І чи допоможе скасування депутатської недоторканності у боротьбі з корупцією?

ГЛАС НАРОДУ:
Ви "за" чи "проти" депутатської недоторканності?
Людмила Харитончук, філолог:
- Та вони вже недоторканні, бо ходять під посиленою охороною - до них не можна доторкнутися… А якщо серйозно, то я , звичайно, за скасування депутатської недоторканності. Перед Законом мають бути всі рівні: і багаті, і бідні, і депутати й прості смертні.
Сергій Пінчук:
- Ми можемо спостерігати, коли високопосадовців, які не мають недоторканності, складно притягти до відповідальності.
Ірина, вчителька музики:
- Я особисто за недоторканність звичайних українських людей від депутатів. Вони своєю недоторканністю завели Україну в те болото, в якому ми сьогодні перебуваємо. А хто нас буде захищати, простих українських громадян? Нехай краще голосують за недоторканність народу від політиків.
Микола Глотов, юрист:
- Я вважаю, що вона має бути частково. В такому вигляді, у якому зараз є недоторканність, вона не потрібна.
Сергій Овчинников, голова спілки водіїв Рівненщини:
- Недоторканність, передбачена законодавством, повинна бути у дітей і жінок. Це має бути привілейована частина суспільства. Усі інші мають бути рівні в усьому, жодних привілеїв.


КОЛИ ПАРЛАМЕНТ КАЖЕ “ТАК”...

Заклики відібрати у депутатів їхній імунітет не є винаходом нинішніх кандидатів у парламентарі. Ще в часи президента Кучми були спроби ліквідувати недоторканність і щоразу – марно. Хоча її існування не означає, що будь-який нардеп застрахований від арешту. У 1999-му році Верховна Рада погодилася зняти недоторканність з екс-прем’єра Павла Лазаренка. Проте за тиждень перед цим він встиг виїхати за кордон. У Радянській Україні був випадок, коли депутата заарештували прямо в приміщенні парламенту. Дисидент Степан Хмара, повернувшись під час “перебудови” із ув’язнення, став депутатом. Але спецслужби, каже Степан Хмара, вдалися у 1990-му році до провокації: “Тоді я мав недоторканність, але ніхто на це не зважив, тому що була комуністична більшість, яка побажала розправитися зі мною, як з небезпечним політичним конкурентом”.
Степан Хмара: "Недоторканність – це палка з двома кінцями . Часом може боляче вдарити по опозиції, тому повного скасування теж не може бути".


Депутатська недоторканність – джерело корупції, наголосив Президент Віктор Ющенко. Проте сподіватися, що скасування депутатської недоторканності суттєво допоможе у боротьбі з корупцією, наївно, констатує політолог Кость Бондаренко: “Насправді це міф. Насправді існує кругова порука на всіх рівнях. У нас дуже багато говориться про корупцію у міліції. І хоч одного правоохоронця заарештували? А у міліціонерів немає недоторканності. У нашому суспільстві багато розмов про депутатську недоторканність, але в корумпованому суспільстві вона не допомагає”.

Скасувати депутатську недоторканність можна, для цього треба 300 депутатськими голосами внести зміни до Конституції, проте народні обранці навряд чи ризикнуть затягнути мотузку на власній шиї, переконана юрист Тетяна Монтян: “Ймовірність здійснення цих передвиборчих обіцянок дорівнює нулю. Це суто передвиборчий PR – дешевий і нездійсненний”.

“ДЕПУТАТСЬКИЙ МАНДАТ ДЛЯ ЛЮДИНИ, ЯКА ПРАЦЮЄ У ВЛАДІ, А НЕ ХОВАЄТЬСЯ У ВЛАДІ”

Депутати недоторканні практично в усіх країнах світу, щоправда, ступінь імунітету в різних державах різний. Наприклад, в Аргентині та Індонезії парламентаря заборонено позбавляти захисту в будь-якому випадку. Натомість в інших країнах обранці захищені від арешту лише на час парламентської сесії (зокрема у США). У колишній соціалістичній державі Польщі зараз у депутатів є імунітет, однак якщо, наприклад, парламентаря впіймали на гарячому під час скоєння злочину, ніяка недоторканність для нього не діятиме. Докладніше про “польський політімунітет” — варшавська кореспондентка Радіо Свобода Єва Поштар: “Питання про відміну депутатська недоторканості у Польщі парламент ще вирішує. А це можливо лише за умов порушення норм Кримінального Кодексу. Польський сейм нещодавно схвалив поправки про скасування депутатської недоторканності та позбавлення волі депутата партії "Самооборона" Станіслава Лежвинського. Прокуратура звинувачує Лежвинського в участі у скандалі, відомому під назвою “Посада за секс”. Лідерів цієї партії прокуратура звинувачує у використанні жінок-активісток з сексуальною метою в обмін на урядові посади”.

Якщо повертатися до депутатської недоторканності в Україні, у програмах Партії регіонів, соціалістів та комуністів пунктів, пов’язаних з її скасуванням, немає. Але блок НУНС зробив це скасування стрижнем своєї передвиборчої агітації.

Юрій Ключковський
Двадцятий номер списку Юрій Ключковський переконаний: зняття з депутатів імунітету допоможе у боротьбі з корупцією та іншими злочинами: “Сьогоднішній рівень недоторканності захищає від кримінального переслідування за будь-які злочини. Таким чином виникає спокуса сховатися за мандатом від відповідальності. Депутатський мандат потрібен для людини, яка працює у владі, а не ховається у владі”.

Віктор Таран
Вісімнадцятий номер виборчого списку Блоку Тимошенко - Віктор Таран теж підтримує зняття депутатської недоторканності, але вважає, що цього замало: “Треба кардинально міняти систему судову, міняти законодавчу базу. Це не вирішить проблеми”.

Володимир Сівкович
“Піаром та популізмом” називає заклики опонентів Партії регіонів щодо скасування депутатського імунітету кандидат у депутати від Партії Януковича Володимир Сівкович: “Необхідно не депутатську недоторканність скасовувати, а потрібно насправді скасовувати недоторканність телефонного права. Сотні кримінальних справ, які порушені, не розслідуються”.

Крім здоров’я, за гроші можна купити все, і недоторканність теж. Тільки справжню, а не формальну. Тому, як стверджують експерти, якщо навіть формально депутатський імунітет знімуть, подоланню корупції та інших кримінальних проблем це не зарадить.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

XS
SM
MD
LG