Доступність посилання

ТОП новини

Федералітет. Чи варто Україні залишатися унітарною державою, а чи стати федерацією?


/images/photo/small_arrow_blue.gif    ДОВІДКА: Програми партій – Федералізація --> /article/2007/9/3E98540D-1BF7-4C39-98BC-1C3E70AD6092.html /images/photo/small_arrow_blue.gif    ФОТОГАЛЕРЕЯ. Устрій країни --> javascript:OpenWin( Марічка Набока, Сашко Лащенко Україні варто залишатися унітарною державою чи стати федерацією? Про це дискутують політики напередодні виборів. Прибічники ідеї федералізації України запевняють, що це дасть більше можливостей для регіонів. Натомість опоненти ідеї заявляють: її запровадження - шлях до розколу України.

ГЛАС НАРОДУ:
Чи знаєте Ви, чим відрізняється унітарний устрій держави від федеративного? (Мікрофон Радіо "Свобода" в Києві)
Іван, студент:
- Федеративна - це коли держава розбита на певні частини і за кожну частину відповідає певна людина. А унітарна... не знаю. А Крим у нас — це автономія. Закони там усі наші.
Олена, студентка:
- Федеративною, наприклад, є Росія. Вона поділена на, так як у нас області, — там федерації, губернатори. А унітарна держава поділена на області, так як наша Україна. Різниця в тому, що області не настільки самостійні, як федерації.
Петро, пенсіонер:
- Я не розумію запитання. Я людина проста. Знаю лише, що як не було в нас порядку, так і не буде.
Оксана, юрист:
- Федеративний устрій передбачає, що всередині держави є невеличкі утворення, які мають деяку територіальну й організаційну єдність. В унітарній державі влада поширюється повністю на всю територію. Україна унітарна, а Росія, Федеративна республіка Німеччина — федеративні.
Євген, електрик:
- Та люди не знають такого! Навіть молоді не розуміють. Я знаю, що Україна розділена на Схід і Захід.


ГЛАС НАРОДУ:
Адміністративний устрій України:
- мене влаштовує;
- зміцнюймо самоврядування;
- потрібна федералізація.
(Мікрофон Радіо "Свобода" на вулицях Сімферополя)
Стелла, студентка:
- Я думаю, потрібне посилення самоврядування. Бо багато сіл і містечок не забезпечені газом, електрикою. Уряд їм мало допомагає.
Тетяна Яківна, пенсіонерка:
- Оскільки в нас Україна соборна, не можна робити федералізацію. Бо це дасть розкол України на дві частини. Кушнарьов намагався зробити федералізацію, і це дуже посилило протистояння.
Ірина, біолог:
- Треба робити федеративну державу. Бо я вважаю, що ми і люди, які живуть на Західній Україні, це зовсім різні люди.
Наталя, перукар:
- Я думаю треба посилити владу місцевого самоврядування саме Криму. Криму та Сімферополя, як нашої столиці.


Федеративна держава - форма державного устрою, за якої декілька державних утворень, юридично і політично самостійних, утворюють одну союзну державу. Федеративність є зазвичай ознакою держав, які історично формувалися шляхом об’єднання чи завойовування різних територій. Прикладами держав з федеративним устроєм є США, Росія, Німеччина.
(uk.wikipedia.org)


На практиці все набагато складніше, констатує експерт Сергій Грабовський. Адже в чистому вигляді ні федеративого, ні унітарного устрою держави просто не існує. Наприклад, класична унітарна Франція має свої Заморські департаменти і автономну Корсику. Цікаво, що здавалося б, у такій класичній федеративній державі, як Америка в одного з суб’єктів федерації є право на вихід із неї. Виявляється, Техас має таке право, адже він вступив у Сполучені Штати добровільно, як окрема республіка.

Сергій Грабовський також зазначає, що федерації можуть засновуватися на територіальному принципі (як, наприклад, Сполучені Штати або Австралія) або національно-етнічному та історичному (до цієї категорії можна віднести Індію чи Німеччину, землі яких колись були окремими державами).

PRO I CONTRA

У Другій статті української Конституції чітко визначено: “Україна є унітарною державою. Територія України в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною”.

Представники Партії регіонів виступають за федералізм. Як зазначив пан Тихонов, дев’ятнадцятий номер її виборчого списку, часопису “Дзеркало тижня”, саме федералізм — "...це майбутнє України, і він посприяє розквіту культури, самобутності кожного з народів і регіонів. Бо Донецьк та Івано-Франківськ мають різний історичний досвід”.

А Блок Юлії Тимошенко категорично проти федералізму. Один із лідерів блоку Йосип Вінський вважає, що такий устрій “призведе до появи 25–27 “президентів”, які розірвуть країну на шматки".

АДМІНРЕФОРМА: АЛЬТЕРНАТИВА ФЕДЕРАЛІЗАЦІЇ?

В Україні було багато дискусій навколо адміністративної реформи (тобто, реформи, яку проводять у виконавчій владі і яка стосується, зокрема, відносин з місцевими громадами). В одному з попередніх урядів (відразу після Помаранчевої революції) створили навіть посаду віце-прем''єра з питань адміністративної реформи. Зараз такої посади немає, та й сама реформа, на думку багатьох експертів, губиться “в тумані”. З якими питаннями стикаються її прибічники, пояснив член виборчого списку блоку “Наша Україна –Народна Самообоона”, експерт з питань адміністративної реформи Микола Яковина. Для того, щоб вирішити всі наступні проблеми, потрібна політична воля, якої, як запевняє експерт, і досі немає. Наріжним каменемем є невизначеність із роллю і значенням центральних органів виконавчої влади. Одним із каменів спотикання досі залишається роль і місце Кабінету Міністрів, невирішення питань адміністративно-територіального устрою та проблем повноформатного запровадження місцевого самоврядування.

То, може, для вирішення регіональних проблем доцільніше провести реформу місцевого самоврядування, віддати більше влади на місця, а зовсім не вдаватися до федералізації, яка, на думку багатьох, становить загрозу цілісності країни?

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

XS
SM
MD
LG