Доступність посилання

ТОП новини

Газ зі смаком коаліції? (Газові претензії Ґазпрому та колір майбутньої української коаліції)


Тетяна Ярмощук Київ, 3 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Газовий шантаж у момент очікування офіційних результатів виборів та формування коаліції. Газпром заявляє про борг української сторони за спожите блакитне паливо. Українська сторона визнає, що борг існує, але не державний і не такий великий. Звідки борг, який його розмір і чому про нього згадали саме зараз?

(RadioSvoboda.Ua)
Щоб уладнати газову ситуацію, міністр палива та енергетики Юрій Бойко поїхав до Москви і пообіцяв розрахуватися до 1 листопада. Найближчим часом до Білокам’яної планує вирушити і Прем’єр-міністр Віктор Янукович. Прем’єр обіцяв порадитися з Президентом щодо цього складного питання. «Будемо працювати, з тим щоб зберегти і ціни, і динаміку стосунків у вирішенні цього найважливішого питання».

Після перемов з міністром Бойком заступник голови правління Газпрому Александр Медведєв запевнив, що європейські споживачі не постраждають, постачальники теж. «Сподіваюся, що українські колеги знайдуть можливості для вирішення цієї ситуації. Ці всі питання мають бути ліквідовані за графіком. Зокрема мають бути досягнуті і домовленості щодо недопущення подібних проблем у майбутньому».

Хто з ким не розрахувався?

Перший віце-прем’єр-міністр Микола Азаров, запевняє, що вчорашня заява Газпрому не стала несподіванкою. Втім, за словами пана Азарова, борг української сторони нижчий, ніж той, про який заявляє Росія. А заборгували Газпрому РосУкрЕнерго та УкрГазЕнерго, каже український віце-прем’єр.

В УкрГазЕнерго в свою чергу заявляють, що з ними не розрахувався Нафтогаз України. Речник УкрГазЕнерго Віталій Кисіль визнає борг його компанії перед РосУкрЕнерго в сумі близько мільярда доларів. «Основна частка цього боргу у нас сформувалася за рахунок боргів перед нами Нафтогазу. На сьогоднішній момент ми ведемо активну роботу з погашення боргів, зокрема із залучення кредитних коштів, ну, і, відповідно, сподіваємося, що наш основний дебітор Нафтогаз України з розумінням поставиться до ситуації, що склалася, до прохання Газпрому на РосУкрЕнерго і теж буде робити все можливе для зменшення свого боргу».

Українсько-російські газові стосунки не є міждерживними, а корпоративними

На сьогоднішній Україна не має державного боргу перед Росією, наголошують у Міністерстві палива та енергетики. Речник Мінпаливенерго Костянтин Бородін запевняє, що постачання газу здійснюється не за міждержавними контрактами, а на підставі корпоративного договору, який підписав колишній голова Нафтогазу України Олексій Івченко 4 січня.

Суб’єктами цієї угоди є Газпром, Нафтогаз та РосУкрЕнерго. Контрактування та постачання газу в Україні здійснюють комерційні структури на корпоративному рівні, і заборгованості України на сьогоднішній день немає, стверджує пан Бородін. «Міністерство палива та енергетики уважно сьогодні аналізує ту інформацію, яка вчора була оприлюднена нашими російським партнерами. Після того, як цей аналіз буде закінчено, ми оприлюднимо офіційну позицію міністерства».

Кремль попереджає Україну

Директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін вважає, що заява російської сторони через день після виборів – це попередження з боку Кремля, оскільки Газпром реалізує прокремлівську політику. «З’явився шанс створення помаранчевої коаліції, і ми почули такий окрик Газпрому. Досить дивно, тому що такі борги не можуть накопичитися упродовж одного місяця чи двох. Питання боргу, якщо Газпром дійсно зменшить подачу газу, вже виходить за рамки господарюючих суб’єктів і виходить на рівень двох держав. Більше того, це зашкодить постачанню газу Європейському Союзу».

Учора російський Газпром заявив, що обмежить постачання газу в Україну у випадку непогашення боргу у мільярд триста мільйонів доларів. Офіційний представник російської компанії Сєргєй Купріянов повідомив, що Газпром уже надіслав своїм європейським партнерам повідомлення про наявні проблеми. Отримавши попередження, Європейська Комісія закликала сторони якнайшвидше залагодити ситуацію.

Відповідно до українсько-російських угод від 4 січня 2006 року, російський та середньоазійський газ в Україну постачається через спільне підприємство УкрГазЕнерго, яке в свою чергу закуповує газ не у російського Газпрому, а ще у одного посередника – компанії РосУкрЕнерго.

Матеріали до теми:

• Єврокомісія закликає Росію і Україну якнайшвидше розв’язати чергову газову проблему • Ґазпром знову шантажує Україну (Огляд міжнародної преси) • Ґазпром: Україна і Росія домовилися про погашення боргу української сторони за газ до початку наступного місяця • Журналісти про найсвіжіші газові перипетії (ПРЯМИЙ ЕФІР) • Енерговоля! Що обирають українці - дешевий газ чи політичну незалежність? • ДОВІДКА: Програми партій – ціна на енергоносії • Перспективи газових схем • Почім газ для України?
XS
SM
MD
LG