Доступність посилання

ТОП новини

Почім газ для України?


Тетяна Ярмощук Київ, 27 червня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Якою буде ціна «блакитного палива» для України через півроку? Скільки Україна отримуватиме за транзит газу своєю територією? І чи вдасться Україні не стати енергозалежною?

(RadioSvoboda.Ua)
Зростання ціни імпортного газу для України наступного року буде незначним — від 7 до 10%, каже в інтерв’ю Радіо Свобода речник «Нафтогазу України» Костянтин Бородін.

За його поясненнями, на сьогоднішній день ціна газу для України на українському кордоні становить 130 доларів за тисячу кубометрів. Із них 100 доларів — це та ціна, за якою закуповує газ у Туркменистані російський «Ґазпром», іще 30 доларів — це вартість доставки цього газу до кордону України.

Ціна продажу туркменського газу для «Ґазпрому», 100 доларів, зафіксована до 2009 року згідно з контрактом між «Ґазпромомґ та «Туркменгазом». Натомість не зафіксована закупівельна ціна з Узбекистаном та Казахстаном.

«Саме стосовно цих обсягів газу, які становлять 20% від того, що ми імпортуємо, можливі невеликі зміни», — каже представник «Нафтогазу».

Газ подорожчає — а чи можна підняти ціну на транзит?

За словами Костянтина Бородіна, наразі Україна не може збільшити для Росії ціну за транзит газу — оскільки в газових угодах від 4 січня 2006 року ціна в 1,6 долара за 1 тисячу кубометрів на 100 кілометрів, за якою Росія транспортує газ українською територією до Європи, встановлена на 5 років.

Тож, якщо Україна захоче перегляну вартість транзиту, це може спричинити різке подорожчання «блакитного палива», застерігає речник «Нафтогазу».

Опозиція ж критикує такий підхід. На думку «бютівця» Миколи Сивульського, Україна може і навіть повинна підвищити ціну транзиту.

Він заявляє, що Прем’єр-міністр України Віктор Янукович зробив «дуже великий подарунок» Президентові Росії Владімірові Путіну в тому, що при піднятті ціни на газ із 95 до 130 доларів ні на один цент не підвищили плату за транзит, і вона залишилася такою ж, як була встановлена 4 січня 2006 року, — 1,6 долара.

За словами Сивульського, найскромніші підрахунки свідчать, що втрати України за цей рік сягають 2,2 мільярда доларів.

Представник опозиційного блоку вважає, що ціна газу і ціна транзиту зв’язані міжурядовими угодами, які ратифіковані Верховною Радою України та Державною Думою Росії і мають статус міжнародних юридичних документів.

Принаймні газопроводи не відберуть

У зв’язку зі ймовірним підвищенням ціни на газ Росія може поставити питання про володіння українськими газотранспортними мережами, каже в інтерв’ю Радіо Свобода директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін.

«В Україні склалася складна ситуація на газовому ринку: не можна виключати, що з наступного року буде серйозне підвищення ціни на природний газ. У зв’язку з цим „Ґазпром“ матиме певні козирі для того, щоб поставити питання про володіння українською газотранспортною системою», — вважає фахівець.

Втім, на його думку, українські труби сьогодні законодавчо захищені: в Україні існує Закон «Про трубопровідний транспорт», який повністю це виключає. Згідно з українським законодавством розподільні системи також не підлягають приватизації, нагадує Саприкін.

Заборона приватизації газотранспортної системи на українській території заморозила ініціативу Росії, яка пропонувала спільну з Україною участь у побудові ще однієї газової труби Богородчани — Ужгород. За підрахунками аналітика Радіо Свобода Романа Купчинського, ця труба могла б на чверть збільшити обсяги транзиту газу до Європи.

Відповідно до українсько-російських угод, Україна імпортує російський та середньоазійський газ через спільне підприємство «УкрГаз-Енерго», яке в свою чергу закуповує газ не безпосередньо в російського «Ґазпрому», а ще в одного посередника — компанії «РосУкрЕнерго».

Матеріали до теми:

• Президент Ющенко взявся за газові схеми? • Енергетичне протистояння заміщує політичне? • Екс-голова "Нафтогазу України" Ігор Діденко: "Навколо "РосУкрЕнерго" усе може змінитися будь-якого дня" • Непрозоре вирішення газового питання в Україні підживлює корупцію всередині владних еліт — французький дослідник • Міжнародний газовий картель за участю Росії. Які можливі наслідки для Європи? • Перспективи Міжнародного газового консорціуму.
XS
SM
MD
LG