Доступність посилання

ТОП новини

Віктор Янукович: боргу української сторони за газ перед російським «Ґазпромом» уже не існує


Як сказав Прем’єр-міністр України на закінчення свого вівторкового візиту до Росії, Україна вже передала у власність «Ґазпромові» 8 мільярдів кубометрів газу в своїх підземних газосховищах і тим компенсувала борг. Загалом, за його словами, Україна має в цих сховищах понад 31 мільярд кубометрів газу, і український газовий баланс не зазнає шкоди. Раніше цього ж дня Прем’єр-міністр Росії заявляв, що передача права власності на газ відшкодує частину боргу в 1 мільярд 200 мільйонів доларів.


Як сказав Прем’єр-міністр України на закінчення свого вівторкового візиту до Росії, Україна вже передала у власність «Ґазпромові» 8 мільярдів кубометрів газу в своїх підземних газосховищах і тим компенсувала борг.

Загалом, за його словами, Україна має в цих сховищах понад 31 мільярд кубометрів газу, і український газовий баланс не зазнає шкоди.

Раніше цього ж дня Прем’єр-міністр Росії заявляв, що передача права власності на газ відшкодує частину боргу в 1 мільярд 200 мільйонів доларів.

Решту ж боргу, ще більш як 900 мільйонів доларів, мають повернути зі своїх коштів українські газові компанії, які отримували російський газ, сказав Віктор Зубков.

Але вже пізно ввечері вівторок у Києві міністр палива і енергетики України Юрій Бойко пояснив, що ця додаткова сума в 929 мільйонів доларів не стосується боргу української сторони за газ, а пов’язана з іншими діловими відносинами цих компаній із «Ґазпромом», такими, як виплата дивідендів тощо.

Президент Росії Владімір Путін, який теж зустрівся в вівторок із Віктором Януковичем, висловив здивування таким великим накопиченим обсягом українського боргу і радість, що питання врегулювали.

Раніше в вівторок у перебігу візиту Януковича до Росії прем’єри урядів обох країн заявили: російський «Ґазпром» і українська сторона домовилися, що українську заборгованість за російський газ погасять до 1 листопада.

Домовленості підписали голова правління «Ґазпрому» Алексей Міллер і міністр палива і енергетики України Юрій Бойко.

А компанія-посередник «РосУкрЕнерго» попередила, що за цими домовленостями вона зменшить поставки газу в Україну пропорційно до несплаченої суми, якщо Україна порушить терміни погашення боргу.
XS
SM
MD
LG