Доступність посилання

ТОП новини

Таємний газовий борг України «Ґазпрому»


Роман Купчинський Україна узгодила свої позиції з «Ґазпромом». Це розчищає їй шлях до переговорів про забезпечення газом наступного року і заспокоює стурбованих європейських споживачів східного газу. Але так і не зрозуміло – звідки у країни раптом вигулькнув такий величезний борг?

Роман Купчинський
(RadioSvoboda.Ua)
Після нещодавнього рішення російської корпорації «Ґазпром» зменшити постачання в Україну природного газу аж до отримання від української сторони сплати $1.3 мільярдного боргу за останні (цьогорічні) поставки, Президент Росії Путин заявив, що «такого величезного боргу ніхто не очікував».

Вражений віце-прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив журналістам у Києві: «Неможливо, щоб розмір боргу такий великий, як це подає «Ґазпром».

І перший заступник міністра з питань паливно-енергетичного комплексу Вадим Чупрун старанно намагався роз’яснити складну і заплутану ситуацію, де «держава не має боргу», а натомість має величезну кількість постачальників, власників і операторів, котрі залучені у постачання газу, що його контролює Росія. Тож ці всі постачальники, оператори і власники повинні у першу чергу «розрахуватися, а ми потім перевіримо, чиї борги нам виставляють і хто, за що і скільки мусить сплачувати», - каже В. Чупрун.

Необізнаність і відсутність інформації пояснити доволі складно, адже одна з компаній-боржниць – це українсько-швейцарська компанія «РосУкрЕнерго», до складу директорів якої входять троє провідних гравців «Ґазпромівського» правління.

Ба, навіть цікавіше: ледь розвіявся диму над таємницями українсько-російських газових розрахунків, як на світ Божий з’явилась цифра у $2.2 млрд. загального боргу.

Дослідження боргу

Борг нібито створили дві компанії – «РосУкрЕнерго» та «УкрГазЕнерго». «УкрГазЕнерго» – це зареєстроване в Україні спільне підприємство, його створили «РосУкрЕнерго» і державне українське підприємство !Нафтогаз України».

Багато непорозумінь щодо цієї нової ситуації сконцентровано довкола питання власності природного газу, який зберігається у підземних сховищах в Україні.

Коли 9 жовтня у Москві міністр палива та енергетики України Юрій Бойко та керівник РАТ «Ґазпром» Олексій Міллер підписали угоду про повернення українцями боргу до 1 листопада 2007 року, було, серед іншого, домовлено, що частину боргу буде сплачено безпосередньо газом: 8,5 млрд. кубометрів газу на суму $1.2 млрд., буде повернуто «ҐазпромЕкспорту». Решта боргу у розмірі $929 млн., «УкрГазЕнерго» та «Нафтогаз України» виплатять грошима з власних резервних фондів.

Повний текст угоди від 9 жовтня досі не оприлюднений – його не бачив навіть Президент України В. Ющенко. Це викликає підозру в тому, що цей документ назавжди буде сховано від громадського нагляду.

Власне, у цьому немає нічого дивного, якщо врахувати непрозорість діяльності усіх структур, причетних до постачання в Україну контрольованого Росією газу.

Звідки взялося «РосУкрЕнерго»

Швейцарську компанія «РосУкрЕнерго» створили діючий Президент Росії Володимир Путін і тодішній Президент України Леонід Кучма у липні 2004 року. Юрій Бойко – нинішній міністр палива та енергетики України, який у ті часи керував «Нафтогазом України», і бізнесмен Дмитро Фірташ, який офіційно жодного відношення до українського уряду не мав, а також голова правління «Ґазпрому» Олексій Міллер теж стали ключовими фігурами цієї комбінації.

«РосУкрЕнерго» була сформована для заміни компанії «EuralTransGas», яка базувалась у Будапешті (Угорщина) і дискредитувала себе непрозорою діяльністю – західна преса пізніше назвала її творінням «Газпрому» і Фірташа.

«Ґазпром» володіє 50 відсотками «РосУкрЕнерго», а Фірташ, разом зі своїм партнером – одеським банкіром Іваном Фурсіним – іншою частиною компанії через іншу компанію під назвою «Центрогаз», яка у свою чергу має безпосередній стосунок до таємниченої компанії «Mabofi Holdings» з штаб-квартирою на Кіпрі.

Медведєв – один з чільних менеджерів «Ґазпрому», також входить до керівництва «РосУкрЕнерго». Там можна знайти і Валерія Голубєва – особи, відповідальної за «Ґазпромівські» поставки у країни СНД, і Костянтина Чуйченка – голови юридичного департаменту «Ґазпрому».

Слідами цифр

Згідно з українсько-російською угодою від січня 2006 року, «РосУкрЕнерго», за наполяганням «Ґазпрому», став монопольним постачальником в Україну газу з Росії та Середньої Азії. Цим документом визначено, що «РосУкрЕнерго» постачає в Україну російський і середньоазіатський газ за ціною $95 за 1 тисячу кубометрів газу. Загальна кількість газу, який Україна отримувала через «РосУкрЕнерго» за вище названою схемою, становила 73 млрд. кубів – на 20 млрд. кубометрів більше, ніж українські споживачі потребують, якщо врахувати ще ті 20 мільярдів, які видобуває Україна.

Ці екстра 20 млрд. кубів були комісійними «РосУкрЕнерго», які «Нафтогаз України» сплатив цій компанії як комісійну винагороду. Зі свого боку, «РосУкрЕнерго» продав цей газ в Європу – серед іншого, через угорську компанію «Emfesz KFT», яку контролює Д. Фірташ. Ця компанія успішно перепродала свою частку газу Польщі (за нижчою ціною, ніж продає свою продукцію «Ґазпром» європейцям), а залишки розпродала угорським споживачам.

Але, починаючи з середини 2007 р., джерела у російській газовій галузі повідомляли, що компанії Фірташа заборгували «РосУкрЕнерго» понад 2 млрд. доларів США. Здається, у «Ґазпрому» з’явилися підозри щодо здатності Фірташа сплатити борг і там вирішили поставити його на місце, але не мали багато важелів впливу на цього бізнесмена, який судячи з усього, підтримує тісні робочі зв’язки з адміністрацією українського Прем’єра, передовсім – з міністром енергетики Ю. Бойком і головою апарату прем’єра Януковича С. Льовочкіним ...

Беручи до уваги складність урегулювання проблем з транзитом газу видається, що угода про погашення боргу від 9 жовтня є лише тимчасиі вирішенням вічної проблеми. І ймовірне, що ці 8 млрд. кубів газу, які повернуто «ҐазпромЕкспорту», ще стануть важелем тиску на новий уряд України у переговорах про газопостачання на 2008 рік, які стартують цього місяця.

Матеріали до теми:

• Олександр Гудима: Газпром сам собі заборгував • Григорій Явлінський: Чергове загострення газових відносин України і Росії – не випадкове • «Ґазпром» і Україна підписали чергову домовленість: борг буде ліквідовано • І ЗНОВУ ОСІНЬ...ЗНОВУ ГАЗ... Від чого залежить ціна кремлівського блакитного палива для України? • Російсько-середньоазійський газ і українська коаліціада • Газ зі смаком коаліції? (Газові претензії «Ґазпрому» та колір майбутньої української коаліції) • Єврокомісія закликає Росію і Україну якнайшвидше розв’язати чергову газову проблему • Ґазпром знову шантажує Україну (Огляд міжнародної преси) • ГАЗОВІ ЛЯЛЬКАРІ: Чому Газпром саме зараз “згадав” про газовий борг України? • «Ґазпром»: Україна і Росія домовилися про погашення боргу української сторони за газ до початку наступного місяця
XS
SM
MD
LG