Доступність посилання

ТОП новини

Чи відбудеться ренесанс сепаратизму в Криму?


Володимир Притула Сімферополь, 24 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чи відбудеться ренесанс сепаратизму в Криму? Сьогодні Верховна Рада Криму відмовилася розглядати вимогу представників низки проросійських рухів автономії про початок процедури переходу півострова під юрисдикцію Росії. Однак останнім часом такі вимоги звучать все частіше і гучніше. Сепаратисти стверджують, що зараз Україна не здатна захистити свій суверенітет і територіальну цілісність.

Черговий мітинг проросійських сил
(RadioSvoboda.Ua)
Валерій Подьячий
(RadioSvoboda.Ua)
Сьогодні під стінами кримського парламенту черговий мітинг активістів проросійських організацій. Вимоги традиційні – визнання російської мови державною, відмова від вступу до НАТО, зближення з Росією. Проте останнім часом в Криму все активніше звучать сепаратистські гасла. Учора лідер Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерій Подьячий заявив, що настав найсприятливіший момент для виходу Криму зі складу України, оскільки в державі немає парламенту, а Президент позбавлений владних повноважень.

Від імені коаліції «Патріотична ініціатива» Валерій Подьячий закликав депутатів кримського парламенту розпочати процедуру переходу півострова під російську юрисдикцію.

Валерій Подьячий: «Ухвалити декларацію про возз''єднання Криму з Росією. Потім оголосити півострів територією, що перебуває під юрисдикцією Російської Федерації. Вивісити державні прапори Росії. До чого ми й закликаємо депутатів Верховної Ради Криму: звернутися до Державної Думи Росії, щоб вона виступила гарантом державно-правового статусу Республіки Крим».

Валерій Подьячий також висловив своє переконання, що Україна зараз не здатна захистити власний суверенітет і територіальну цілісність.

Парламент не відгукнувся на заклик сепаратистів

Попри те, що серед учасників «Патріотичної ініціативи» є депутати місцевих рад від владного Блоку Віктора Януковича, сьогодні кримський парламент не відгукнувся на заклик радикалів і не включив це питання до порядку денного.

Олег Родивілов
(RadioSvoboda.Ua)
Один із лідерів Російського блоку, член президії Верховної Ради Криму Олег Родивілов пояснив, що зараз важливіше для кримчан – домогтися від Києва виконання конституційних повноважень автономії.

Олег Родивілов: «Благими намірами стелиться дорога до пекла. Перш ніж щось переглядати, треба виконати те, що вже є. Бо завдання – не погіршити конституційні норми для Республіки Крим, а покращити. Тож, руйнувати – не будувати, а тому я не прихильник революційних кроків».

Леонід Пилунський
(RadioSvoboda.Ua)
«Кримські депутати банально переживають за свої крісла»

Опозиційний депутат Леонід Пилунський каже, що сепаратисти на півострові знову піднімають голову, але парламент Криму на радикальні кроки не піде, оскільки кримські депутати банально переживають за свої крісла.

«Нічого не буде. Бо вони розуміють, що закінчиться тим, що депутати опиняться на вулиці – вже наступного дня після такого голосування Верховна Рада Криму буде розпущена. Зараз Україна стоїть на ногах, і зміна влади не віддзеркалиться на Кримові. Це буде останнім голосуванням цієї Верховної Ради Криму», – заявив Леонід Пилунський, побажавши спецслужбам більшої уваги до сепаратистів.

Матеріали до теми:

• Міжнародний тероризм і доморослий екстремізм – виклики для України • Чи відбудеться ренесанс сепаратизму в Криму? • Органи юстиції скасували легалізацію «Євразійської спілки молоді» Бахчисараю • СБУ нічого не відомо про мовляв викрадення лідера Євразійської спілки молоді Криму • Кримські «євразійці» погрожують збройною боротьбою • “Найвища точка”. Акти вандалізму активістів організації Євразійський Союз молоді на горі Говерла, в Яремчанському заповіднику сьогодні вночі
XS
SM
MD
LG