Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина відзначає 84-й рік республіки під гуркіт канонади в турецькому Курдистані


Василь Зілгалов Прага, 29 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Як не парадоксально, але факт: у дні турецької революції лідер країни Кемаль Ататюрк звернувся не лише до турків, але й до курдів із закликом на захист республіки, і курди разом із турками проливали кров та боронили нову турецьку державу. Але нині, коли відзначається 84-та річниця новітньої Туреччини, країна розпочала відкритий воєнний демарш проти курдських бойовиків у себе вдома. Це загрожує перетворитися на масштабну війну на Близькому Сході.

Ірак -- воронка від вибуху на дорозі поблизу кордону з Туреччиною, 24 жовтня 2007 р.
(AFP)
За оцінками, в турецькому Курдистані живе від 10 до 12 мільйонів курдів. Вони дійсно внесли значний вклад у незалежність Туреччини 84 роки тому і брали активну участь у розбудові країни за закликом Мустафи Кемаля, творця сучасної турецької держави, якого вшанували йменням Ататюрк – «Батько турків».

І сьогоднішня влада розглядає курдів як складову частину держави і наголошує, що веде боротьбу лише проти курдських бойовиків із Робітничої партії Курдистану. У зверненні в неділю прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган закликав турків і курдів до єдності.

Водночас він запевнив, що влада й надалі вестиме непримиренну боротьбу проти курдських терористів, які переховуються в основному на території сусіднього Іраку.

Самі ж курди вважають, що основна причина воєнних дій проти РПК – це небажання Анкари взагалі розглядати їхні вимоги надати курдам широку автономію в складі Туреччини.

«Турецька влада боїться курдів і боїться того, що вони можуть створити незалежну державу. Таким чином Туреччина завжди шукає приводів, щоб відмовитися від іракських пропозицій. Незалежно від того, що робить іракська влада, Туреччина не буде цього сприймати», – каже курд на ім’я Мехді, який живе на півночі Іраку.

Туреччина не хоче терпіти дій курдських повстанців

Сьогодні можливості Багдада впливати на РПК в Іраку обмежені. Тому Президент Туреччини Абдуллах Ґюль заявив напередодні: «Хоча ми й шануємо територіальну цілісність та єдність Іраку, Туреччина не може довго терпіти і не допустить, щоб іракська територія використовувалася для проведення терористичних акцій. Ми повністю налаштовані здійснити необхідні кроки, щоб ліквідувати цю загрозу».

За останній місяць бойовики з Робітничої партії Курдистану вбили щонайменше 43 особи в Туреччині. Під час двох нещодавніх нападів загинуло 30 турецьких військових. На початку цього тижня турецькі війська взяли в облогу біля сотні курдських бойовиків в горах Ікіяка, що в провінції Хаккарі на кордоні з Іраком. Бої армії з бойовиками РПК тривають також у турецьких провінціях Ширнак і Тунджелі. Турецькі джерела повідомили, що в понеділок саме в провінції Тунджелі, яка віддалена від іракського кордону, вбито 15 курдських бойовиків.

Були вже й повідомлення про вторгнення турецьких військ в Ірак, на кордоні з яким зосереджена 150-тисячна турецька армія. Однак Анкара завдає поки що лише авіаційних та артилерійських ударів по курдах-повстанцях на території іракського Курдистану. Очікується, що остаточне рішення щодо вторгнення в Ірак Анкара ухвалить за підсумками зустрічі з Держсекретарем США Кондолізою Райс, яка прибуває до Туреччини на 2–3 листопада, і після візиту прем’єра Реджепа Ердогана до Вашинґтона 5 листопада.

Матеріали до теми:

• Туреччина завдала повітряних ударів і готується до наземної операції на півночі Іраку • Новий бій на турецько-іракському кордоні. Чи очікувати вторгнення Туреччини до Іраку? • Парламент Туреччини дає «Добро» на військові операції проти курдських бойовиків в Іраку. Військова акція неминуча?
XS
SM
MD
LG